Hlavní obsah

S Vůjtkem zamávalo, když téměř deset tisíc diváků skandovalo jeho jméno

Ostrava

Národní tým se při sobotním utkání evropské hokejové tour s Ruskem vrátil po deseti letech na ostravský led a pro trenéra Vladimíra Vůjtka to bylo speciální i v tom, že stál na reprezentační střídačce ve svém rodném kraji. Určité dojetí 68letý kouč neskrýval, i když prohra 2:4 jej hodně mrzela.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Vůjtek udílí pokyny hráčům během zápasu s Ruskem.

Článek

Když vyprodané hlediště vítkovické Ostravar Aréně skandovala vaše jméno, zdálo se, že máte skoro slzy v očích. Skutečně vás takový aplaus dojal?

Když vyvolává vaše jméno skoro deseti tisíc lidí, tak to s člověkem zamává. Co si budeme povídat, každému by to bylo příjemné. Bylo tady jednou tolik diváků oproti Třinci, takže i hukot byl větší. Atmosféra byla opravdu skvělá a právě s ohledem na diváky je škoda, že jsme zápas nedovedli alespoň k prodloužení.

Co k tomu chybělo, aby se povedlo proti Rusům utrhnout nakonec vítězství jako před dvěma dny v Třinci?

Pustili jsme je na dva góly do vedení, což je vždycky proti takovému týmu jako jsou Rusové ošidné, ale povedlo se nám srovnat. Pak ale možná to štěstí, které jsme měli v minulých vzájemných zápasech, přešlo na stranu soupeře. My už si tu svou dávku asi vybrali.

Všechno zlomil třetí gól v české síti?

Svým způsobem ano. Po snížení skóre jsme převzali iniciativu, byli rychlejší, dravější, jenže závěr nám nevyšel. Za stavu 2:2 jsme pak měli nápor a hráli opravdu dobře, jenže Rusům se povedlo vstřelit takové góly, co nepadají běžně. Prosadili se skoro z ničeho.

Jak moc narušilo herní plán přísné Kousalovo vyloučení?

Zůstalo nám 11 útočníků a museli jsme improvizovat, to se v hokeji stává. Otázkou je spíš, jestli ten Kousalův hit byl vůbec faulem. Rozhodčí je tam ale od toho, aby takový zákrok posoudil v tom momentu a těžko zpětně polemizovat.

Jaký závěr učiníte z herního projevu národního týmu v obou těch střetnutích s Ruskem?

Měli jsme momenty, kdy jsme hráli dobře, ale i takové slabší, horší fragmenty. Naše hra byla trochu nevyvážená. Rusové přivezli hodně mladý tým, ale výborně bruslili a pro nás bylo dobrou zkušeností narazit na tak bojovný a obětavě vystupující celek. Rusové se chtěli ukázat trenérovi, že i s nimi může počítat pro mistrovství světa.

Trochu jako kámen úrazu se zdály české přesilovky. Vaši svěřenci využili jednu z deseti, co jste na to říkal?

Přece jenom bychom si v té početní výhodě měli poradit lépe, i když na ně nebylo moc času. V pátek jsme je sice chvíli trénovali, jenže pak onemocněl Gulaš a bylo to všechno k ničemu. Museli jsme zase přesilovku dělat z tabulky. Těžko ale říct, jestli až na přípravu bude víc času, tak ji budeme hrát lépe.

Příště se národní tým sejde už na začátku přípravy před mistrovstvím světa. Máte jasno, jak budete kádr směrem k vrcholu sezóny budovat?

Protože do poslední chvíli nebudeme vědět, jestli bude pro šampionát k dispozici z NHL pět nebo deset hráčů, musíme si připravit minimálně dvě, možná i tři pětky, abychom měli kostru. Kemp začneme 22. března s hráči, kteří už nebudou mít povinnosti v klubu. Z tohoto výběru tam budou hráči z Ruska, jejichž kluby nebudou v play off, jako jsou Kolář, Kousal, Radil. Pak se mohou hlásit vyřazení hráči z extraligového předkola, i když těch asi moc nebude.

Reklama

Související témata: