Hlavní obsah

Jandač šetřil pozice, s Jágrem vyčkal a sahal i do KHL. Možná jsme hodně lidí překvapili, říká

Praha

I dva evropské žolíky vedle českých es ze zámoří vytáhl z rukávu trenér hokejové reprezentace Josef Jandač. Mezi prvních šestnáct nominovaných na zářijový Světový pohár v Torontu zařadil i tandem z Omsku, obránce Michala Kempného a útočníka Vladimíra Sobotku. „Jméno Kempného hned v prvním výběru možná hodně lidí překvapí, ale zvolili jsme ho proto, že cítím bolestný nedostatek obránců na levé straně a to i v NHL,“ vysvětluje Jandač a objasňuje další záležitosti spojené s tvorbou týmu pro zámořské bitvy.

Josef Jandač a Martin Ručinský k první nominaci na Světový pohárVideo: Sport.cz

 
Článek

Jak dlouho jste připravoval nominaci prvních jmen na Světový pohár?

Začali jsme ji řešit už v době, kdy jsem od Vládi Vůjtka dostal nabídku na pozici asistenta u národního týmu. Pokračovali jsme v tom poté co, jsem byl jmenován hlavním trenérem. Dohodl jsem se na spolupráci s Martinem Ručinským a Václavem Prospalem, kteří mají spoustu zkušeností. Totéž platí u Jirky Fischera, jenž pracuje v Detroitu a má asi nejlepší přehled o hráčích.

Bylo těžké se vzájemně dohodnout?

Každý z nás si dával dohromady sestavu a pak jsme tvořili nominaci. Nemyslím, že to bylo až tak složité. Chtěli jsme zařadit hlavně hráče z NHL, znají podmínky, není moc času na přípravu. Definitivně jsme se dohodli v úterý kolem čtvrté odpoledne. Na poslední chvíli jsme ještě zvažovali, jestli tři brankáře a třináct hráčů do pole, nebo dva gólmany a 14 hráčů.

Můžete prozradit, jaká byla hlavní nominační kritéria?

Někteří hráči byli jasní, u jiných jsme volili variabilitu na pozicích, kde by mohli nastupovat. U dalších pozic jsme to pozdrželi, doufáme, že se nikdo nezraní, jako Andrej Nestrašil, jehož jsme hodně zvažovali. Nevíme, jestli bude v pořádku, věříme ale, že nás nic podobného už nepotká.

Problém je asi s obránci...

Mezi beky nám moc hráčů nehraje, máme nedostatek hlavně na levé straně. Šmíd moc nenastupuje, Kindla vyměnili, uvidíme, jestli dostane víc šancí. Jordán také moc nedostával prostor. Zkomplikovalo nám to situaci.

Proč jste oznámili hned tři gólmany?

Uvažovali jsme o dvou, ale pak jsme to udělali podobně jako Rusové. Všichni jsou zvyklí chytat NHL, Ondra Pavelec byl zraněný, ale už je zpátky. Ještě jsme si ušetřili pozici do pole, kde budeme některé hráče sledovat.

Nejpřekvapivějším jménem nominace je asi Kempný, můžete vysvětlit důvody pro jeho zařazení?

Zvažovali jsme, jestli ho už teď napsat do seznamu. Michala jsme volili, že je nejvytíženější na levé straně. Podobných beků máme málo. Kempný je prověřený v národním týmu, pravidelně hraje v elitním týmu KHL. Myslíme, že tuto roli zvládne. Navíc pokud bude dál předvádět výkony, má před sebou otevřenou cestu do NHL.

Mezi obránci jste vynechali některé prověřené veterány, proč?

Nechtěl bych být konkrétní. Výběr v obraně není moc široký, třeba Američané mají hráčů víc a vzhledem k přetlaku váhají. My máme problém opačný. Uvidíme, jestli se dostane do hry Kindl. Obránce ze zámoří bychom chtěli asi víc, mají zkušenosti, znají podmínky. Mám zkušenosti z olympiády ve Vancouveru, na Světovém poháru to bude podobné. V NHL mají bohaté zkušenosti Židlický, Rozsíval, Zbyněk Michálek, ale jsou to praváci.

Už jste si vytipovali určité vazby mezi hráči?

Uvidíme také podle výkonu některých hráčů na mistrovství světa. Pokud přijmou pozvánku, chceme je vidět. Nechci ale přesné představy ventilovat. Uvažujeme o spolupráci určitých dvojic, ale je tam variabilita. A také tam je otazník u Jardy Jágra. Martin s ním mluvil, necháme mu čas. Všichni víme, jak hraje. Pořád patří k nejlepším. Počkáme si na jeho rozhodnutí.

Proč není v nominaci Hudler?

Není to tak, že by nezapadal do sestavy. Židlický má taky vyšší věk. S Markem mluvil Martin Ručinský, sám neví, co bude. A Hudler? Víme, že patří mezi výborné hráče NHL. Teď ho vyměnili, ještě chvilku počkáme.

Už jste jmenoval Nestrašila, pokud by se nezranil, byl by v nominaci už teď?

Nestrašil figuroval u všech mých kolegů. Andrej prožíval asi nejlepší sezonu, pravidelně nastupoval proti nejlepším formací soupeřů. Kluci, co ho viděli, hodnotili jeho hru v superlativech. Ale nemohu říci, jestli by se v případě, že by byl zdravý, taky objevil v prvním výběru.

Je v něm pouze jeden třicátník a to Plekanec, stavěli jste tedy cíleně mladý tým?

Chtěli jsme dát prostor mladým hráčům, věříme, že se dobře připraví. Zkušené borce bych ovšem nezavrhoval, i když třeba teď ve výběru nejsou. Musíme mít jasně dané role na určité pozice, u mladších věříme, že mohou sestavou putovat. Ale pro kluky, kteří už něco odehráli, chceme mít jasně dané role.

Jaké budou ambice na turnaji?

Nechci mít nasazené růžové brýle. Všichni víme, že když se podíváme na sílu soupeřů, asi mezi favority nepatříme. Ale hrát se bude na začátku sezony, stát se může cokoli. Národní tým se v minulosti vždycky dokázal semknout. Byť neměl třeba nejlepší hráče, kluci udělali výbornou partu. My tam v žádném případě nejedeme dělat sparingpartnera. Pochopitelně nejsme v roli favorita, ale nechci říkat, že se jedeme zúčastnit.

Nebojíte se konfrontace s našlapanými týmy Kanady a USA?

Víme, že nás čekají favorité turnaje. Ale budeme se snažit, abychom jim to ztížili a pokusili se o překvapení.

Reklama

Související témata: