Hlavní obsah

Jandač: Kategorické ne nám Jágr neřekl. Nechce ale hazardovat se svým jménem

Jan ŠkvorSport.cz

Na rovinu přiznal, že nominaci pro Světový pohár úmyslně skládal především z hráčů působících v zámořské NHL, kteří jsou zvyklí na úzké kluziště, na němž se bude v září v Torontu hrát. Přesto budoucí hlavní trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač zařadil do prvotního výběru i dva hráče působící v Evropě - obránce Omsku Michala Kempného a jeho klubového spoluhráče Vladimíra Sobotku.

Josef Jandač a Martin Ručinský k první nominaci na Světový pohárVideo: Sport.cz

 
Článek

Vidíte reálně, že byste 1. června, kdy musíte nahlásit zbývajících sedm jmen do pole, vybral i dalšího hráče působícího v Evropě?

Nikomu nechci zavírat cestu, každopádně výběr je hodně úzký, byť by možná někteří konfrontaci zvládli. Ale nemůžeme nikoho zkoušet ve třech přípravných zápasech před Světovým pohárem, potřebujeme na něj jet připravení. Adaptace na úzké hřiště může chvíli trvat, takže spíš půjde o hráče, kteří jsou na něj zvyklí.

To by splňoval Tomáš Kundrátek. Letos podával v národním týmu i bratislavském Slovanu výborné výkony, v minulosti navíc hrál v zámoří, a tak by pro něj úzký led nebyl překážkou...

Samozřejmě ho vedu v patrnosti. Je to jeden z hráčů, který se o nominaci popere. Může si o ni říct na mistrovství světa, na kterém určitě nebude chybět. To platí i o dalších klucích, které budeme na šampionátu pro Světový pohár sledovat.

Jenže na MS v Moskvě se bude hrát na širokém kluzišti. Nemůžou být proto tyto poznatky lehce zavádějící?

Jasně, je to něco jiného, ale určité věci nám to napoví. Nemáme to tak složité jako Kanaďané nebo Američané, budeme vybírat z několika jmen.

Už máte o některých jménech, která 1. června doplníte, alespoň částečně jasno?

Půjde spíš o zkušenější hráče. Nahrálo nám třeba, že byl Jirka Hudler vyměněný na Floridu k Jágrovi. Uvidíme, jestli budou nastupovat spolu. Starším hráčům každopádně chceme ušít roli na míru.

Zmínil jste Jaromíra Jágra, jemuž chcete dopřát klid a spojíte se s ním až po jeho vypadnutí z play off, jestli si svůj konec v reprezentaci nerozmyslel. Co když ale bude ještě začátkem června s Pantery stále ve hře o Stanley Cup?

To se může stát. Stejně nám ale bude muset říct, jestli na Světový pohár pojede, nebo ne.

Tušíte, jestli je reálné, že nakonec kývne?

Martin Ručinský (generální manažer reprezentace) s ním mluvil a Jarda kategorické ne neřekl. Jednoznačné ano ale také ne. Už ho trošku známe. A já vím, že to pro něj není jednoduché rozhodnutí.

Hlavně z jakého důvodu?

Nechce hazardovat se svým jménem a chce být naprosto připravený. Taky si myslím, že si vyzkouší jiný rychlostní stupeň v play off. Uvidí, jak se mu v něm bude dařit a i na základě toho se rozhodne.

Postěžoval jste si na nedostatek českých obránců v NHL. Co Jakub Nakládal?

Sezónu začal na farmě Calgary, až poslední dobu se dostal do A týmu. Sice nehraje moc, ale když nastoupí, hraje výborně. Jirka Kalous i Jarda Špaček (Jandačovi asistenti, kteří byli v zámoří na inspekční cestě) ho chválili. Udělal pokrok, hraje spolehlivě. Bohužel ho ale trenér Calgary moc nenasazuje. Jakmile je na ledě první nebo druhá pětka, tak maže z ledu.

Do úvodní nominace jste zařadil obránce Šustra, Gudase, Kempného a Poláka. Žádný z nich není vyloženě ofenzivním typem. Stojíte proto hodně o 39letého Marka Židlického, jenž však stále ještě neví, jestli po této sezóně neukončí kariéru?

V našich plánech figuruje, ale nikoho přemlouvat nebudu. Buď bude mít chuť a bude přesvědčený, že se připraví a že tomu přizpůsobí léto, když se hraje už v září. Záleží jen na něm, jak se rozhodne. Nechme to uzrát a uvidíme. Třeba řekne, že končí a je to vyřešený.

Zatímco s obránci máte zamotanou hlavu, u gólmanů je to naopak a rovnou jste oznámil nominaci Pavelce, Mrázka a Neuvirtha. Udělali vám dva posledně jmenovaní velkou radost, že si ve svých týmech v průběhu sezóny dokázali vydobýt pozici jedničky?

Je to super zpráva! Jediného pravidelně chytajícího brankáře v NHL jsme měli v Ondrovi Pavelcovi, který se navíc loni na poměrně dlouhou dobu zranil. Mrázek vypadá, že je opravdu připravený. Neuvirth sice měl nějaké drobné zdravotní problémy, ale když naskočí, chytá výborně. Jsou to příjemné věci.

Světový pohár sice vypukne až za více než půl roku, víte už ale nyní, jakým stylem byste se na něm chtěli prezentovat?

Lavinovitě útočit a pavoukovitě bránit. (směje se).

Oblékne na Světovém poháru Jaromír Jágr český dres?
Ano
71,5 %
Ne
28,5 %
Celkem hlasovalo 3145 čtenářů.

Reklama