Hlavní obsah

Posily pro MS? Stojím o Plekance, Pavelec má zájem přijet, řekl Vůjtek. A další hráči?

Velké Popovice
Aktualizováno

Pětačtyřicet dní před startem mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu začala česká hokejová reprezentace s přípravným kempem ve Velkých Popovicích. Trenér Vladimír Vůjtek přivítal kompletní kádr čítající jednadvacet jmen. V příštím týdnu se navíc budou hlásit další hráči, kterým v ruské KHL či domácí extralize skončí nebo skončila klubová sezóna. A Vůjtek už zároveň spřádá plány, s kterými posilami ze zámořské NHL by mohl pro šampionát počítat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Tomáš Kundrátek a trenér Vladimír Vůjtek během kempu ve Velkých Popovicích.

Článek
Fotogalerie

„Teď nám jde hlavně o to, aby kluci byli na ledě, protože někteří na něm nebyli už čtyři pět týdnů a musí se do toho postupně zase dostat. Nemůžeme je hned poslat do zápasu, aby se hned nezranili. Chceme je rozpumpovat, rozbruslit a rozehrát. To je hlavní účel tohoto soustředění," vysvětloval Vůjtek, že tento a příští týden bude národní tým ve Velkých Popovicích jen trénovat a nejbližší duely proti Německu v rámci Euro Hockey Challenge ho čekají až 6. a 8. dubna.

Příští týden by se pak k mužstvu měla připojit chomutovská dvojice Jan Rutta, Roman Červenka, trio ze sibiřského Omsku Dominik Furch, Michal Kempný a Vladimír Sobotka, a Tomáš Vincour z Novosibirsku. „Romana Červenku jsem ještě na telefonu nezastihl, ale budu s ním chtít mluvit," uvedl Vůjtek na adresu nejproduktivnějšího hráče základní části extraligy, který ale u Pirátů končí a v příští sezóně bude hrát za švýcarský Fribourg.

Vůjtek sice počítá i se Sobotkou, ten ale v play off KHL odehrál kvůli zranění jen dva duely a do čtvrtfinálové série s Ufou, která Omsku vystavila stopku, nezasáhl vůbec. „Vláďa musí nejdřív navštívit lékaře a teprve potom uvidíme," řekl reprezentační trenér, jenž by příští týden rád v národním týmu přivítal i hráče, jejichž týmy vypadnou v extraligovém čtvrtfinále. Pakliže by ale tyto série neskončily nejpozději zítra, připojili by se hráči později.

Erat se z rodinných důvodů omluvil

„První dva týdny nebudeme nikoho posílat domů a kádr budeme doplňovat o další hráče, kteří vypadnou z play off v Česku nebo Rusku," vysvětluje Vůjtek, jenž měl zájem i o dalšího hráče z Omsku Martina Erata. „Dneska jsem s ním mluvil a z rodinných důvodů se soustředění ani mistrovství světa nezúčastní. V Rusku byl sám, neměl tam rodinu," přiblížil Vůjtek.

A pozorně sleduje dění v NHL, jejíž základní část končí za tři týdny. „S hráči, jejichž týmy již nemají šanci na play off, jsme se snažili spojit a s některými se nám to povedlo. Jiní nám zatím telefony nezvedají. Ale všichni, se kterými jsme mluvili, nám přislíbili účast. Jde o obránce Jakuba Nakládala a Michala Jordána a útočníky Jiřího Sekáče a Martina Hanzala.

„Někteří z nich by měli místo pro mistrovství jisté, někteří se ale budou muset o místo poprat. Třeba Sekáč teď moc nehraje a je otázka, jak bude vypadat jeho forma. Samozřejmě ho ale v přípravě budeme chtít vidět," soudil Vůjtek, jenž by byl rád, aby se posily z NHL zapojili i do přípravných zápasů před mistrovstvím světa. „Chtěli bychom, aby před šampionátem odehráli aspoň tři zápasy."

Vůjtek si zatím ponechá všechny čtyři gólmany

Zájem má Vůjtek i o Michaela Frolíka se Zbyňkem Michálkem, těm se ale ještě nedovolal. „Nespěchám na to, třeba od Frolíka mám z dřívějška příslib, že přijede," poodhaluje trenér. Otevřená je situace u Milana Michálka. A Tomáš Plekanec, jehož Montrealu se boje o Stanley Cup týkat nebudou? „Určitě bych o něj stál, v tomto týdnu ho budu kontaktovat," prohlásil Vůjtek a připomněl, že kádr pro šampionát může skládat i z hokejistů, kteří v NHL vypadnou v 1. kole play off.

O Stanley Cup nebude bojovat ani brankář Winnipegu Ondřej Pavelec. „S Ondrou jsem taky mluvil a je ochotný reprezentovat. Na jeho roli na šampionátu ale domluveni nejsme," prohlásil Vůjtek, jenž má v současném výběru tři gólmany - Jakuby Kováře a Sedláčka a Pavla Francouze. Příští týden navíc ještě přibyde Dominik Furch. „Necháme si zatím všechny, protože nevíme, jak se to vyvine v NHL. Nechceme nějakého brankáře vyřadit, abychom ho pak nemuseli nahánět někde na dovolené," uzavírá Vůjtek.

Reklama