Hlavní obsah

Spartě k titulu schází jedno vítězství, Hradec sestupuje

ČESKÁ REPUBLIKA

Sparta v neděli večer bez problémů dosáhla povinné výhry nad Jabloncem a šestibodový náskok před Slavií jí dává šanci v případě příštího vítězství na Bohemians oslavit titul. Nelichotivé prvenství si tři kola před koncem české nejvyšší fotbalové soutěže zajistili fotbalisté Hradce Králové. Hradec Králové na hřišti Synotu pětkrát inkasoval a je prvním týmem, který z první ligy sestupuje.

Foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Lukáš Zelenka ze Sparty Praha v ligovém utkání proti Jablonci na Letné v Praze.

Článek

Sparta nastoupila s Poborským, kterému skončil trest a poprvé od začátku s Labantem. Začala tradičním náporem, ale po první standardní situaci trefil Grygera hlavou jen do zdi bránících hráčů. Vzápětí poslal Hochmeister na trávník Kincla, což sudí přehlédl a do třetice se dostal dvakrát během minuty ke slovu Sionko, ale poprvé přestřelil a podruhé ho vychytal Lovásik.

Ostřelování jablonecké branky pokračovalo. Zelenkovu střelu vyrazil opět gólman a Kinclovu hlavičku zastavil König na brankové čáře a další střelu Sionka zblokovala obrana. Do přestávky se fanoušci gólu nedočkali.

Hned po přestávce otevřel přesnou střelou k tyči skóre Sionko po akci Poborského se Zelenkou. Posledně jmenovaný pak vyslal další kolmicí Kincla, ten viděl v lepší pozici Grygeru, který trefil přesně k tyči. Výborný Zelenka se pak sám dostal do šance, ale neproměnil, podobně jako později dvakrát Sionko a jednou i Kincl.

Sparta si hrála s neškodným soupeřem jako kočka s myší, leč góly jako by už byla nasycená. Další změny skóre se tak už nekonaly.

Synot poslal Hradec o třídu níž

Synot s osmnáctiletým Kadlecem v sestavě po třech prohrách v řadě konečně zabral a vysokým vítězstvím definitivně vyprovodil Hradec z první ligy. "Do zápasu jsme nevstoupili špatně, ale po hrubkách v obraně jsme inkasovali první dva góly. Od té doby jsme se úplně zhroutili, výkony některých našich fotbalistů byly nedůstojné nejvyšší soutěže," láteřil kouč hostů Leoš Kalvoda. V první půli se po několika nepřesných střelách diváci dočkali dvou zářezů na hradecké rakvi. Nejprve Slončík napálil odražený balón přesně k tyči a o čtyři minuty později zvýšil na 2:0 pohotový Abrahám.

Hosté hýřili aktivitou několik minut na začátku druhé půle, postrádali ovšem důraz v koncovce. Do otevřené obrany Hradce naopak zaútočili Staroměstští a akci Kowalíka se Semanem zužitkoval ve třetí branku Polách. Podhajský se jeho nepříliš prudkou střelou z 20 metrů nechal zaskočit. Do hradecké branky pak přispěli ještě Polách v 55. minutě a v 69. a 78. minutě Kowalík. "Hlad po výhře jsme si ukojili v zápase s už téměř druholigovým celkem. Vysoké vítězství nám pomůže psychicky, ale nepřeceňuji jej. V obraně Hradce bylo hodně děr," nepropadal velkému optimismu trenér slováckého celku Radek Rabušic.

Hradečtí sice mají ještě šanci devítibodovou ztrátu na čtrnácté Blšany zlikvidovat, avšak v takovém případě by je z první ligy poslaly výsledky vzájemných zápasů.

Baník zastavil černou sérii porážek

Ostravští fotbalisté zastavili černou sérii porážek v zápase s Blšany, když stihli za deset minut dvakrát překonat nejistého Chvalovského. Hosté hráli dlouho s výhodou hráče v poli, snížili Žemlíkem z penalty, naději jim však sebral gól Lukeše. "Bylo logické, že jsme si v přesilovce vytvořili tlak, ovšem šancí bylo málo," řekl kouč hostů Günter Bittengel. Baník ve snaze ukončit sérii pěti porážek v lize a poháru za sebou poslal do boje možná nejtalentovanější dvojici útočníků v Evropě Svěrkoše s Papadopulosem, které ze zálohy podporoval Lička. "Chtěli jsme hrát ofenzívněji než v minulých utkáních a zpočátku jsme cíl plnili," uvedl domácí trenér Pavel Vrba.

Bohemians vs. Marila, zápas bez gólů i šancí

Ve Vršovicích diváci gól neviděli, ba nedočkali se ani mnoha brankových příležitostí. Domácí byli v prvním poločase v poli lepší, byli častěji u míče, ale jejich um končil na hranici pokutového území. Bojovali poctivě a srdnatě o vítězství, které při prohře Blšan mohlo ještě rozfoukat jiskru naděje na jejich udržení, ale před brankou soupeře byli bezradní a bezzubí. "Naše zápasy doma mají stále stejnou podobu. Nehrajeme špatně v poli, ale nedáváme góly," litoval trenér Bohemians Dušan Uhrin.

Ale ani hosté nebyli před domácí brankou příliš nebezpeční. V úvodu hrozil několikrát Siegl, ale po jeho zranění příbramské útoky ztrácely na údernosti. Kulič s Gomesem Šimona v brance Bohemians při jeho prvoligové premiéře příliš nezaměstnali. I druhý poločas začali aktivněji domácí, po přímém kopu se dostal do dobré pozice Rajnoch, ale vystřelil jen slabě. Pak tlak domácích přibrzdilo vyloučení Baláže, nedlouho po sobě mu rozhodčí ukázal trochu přísně druhou žlutou kartu a Bohemians dohrávali více než dvacet minut v deseti. "Tohle utkání jsme měli vyhrát. Ale proti deseti jsme neudělali vůbec nic," konstatoval nepříliš spokojený trenér Příbrami Jozef Chovanec.

Body z Budějovic odvážel Zlín

I když Jihočeši protrhli po třech utkáních střeleckou smůlu, na vítězství ani pošesté za sebou nedosáhli. V zajímavém souboji nováčků nejvyšší soutěže měli míč častěji u svých nohou, vynutili si územní převahu, kopali řadu rohových kopů, ale na víc než na jeden gól to nestačilo. Na druhé straně Moravané trestali tvrdě jejich chyby a vyhráli. "Chtěli jsme i konečně potvrdit ligovou příslušnost. Třicet minut jsme hráli dobře, přitlačili jsme soupeře, dali jsme gól, ale tím bych vlastně mohl skončit," konstatoval smutně trenér domácích Pavel Tobiáš.

"Pro nás jsou to cenné tři body, protože v Budějovicích se vyhrává jenom těžce. Oplatili jsme jim stejnou mincí naši podzimní prohru. Byl jsem spokojen až ve druhém poločase, kde jsme hráli daleko lépe. Chtěl bych pochválit Lasotu, který podal skvělý výkon," řekl trenér Zlína Vlastislav Mareček.

Tepličtí se dočkali ligového vítězství

Po pětizápasovém půstu se fotbalisté Teplic dočkali ligového vítězství. O bodovém zisku rozhodli ofenzívním pojetím, které vyjádřili třemi brankami. "Bylo to dobré utkání, v němž obě mužstva chtěla hrát kombinačně, a to se muselo divákům líbit. Mohli jsme přidat i další góly. Věřím, že výsledek nám dodá sebedůvěru i před blížícím se finále Poháru ČMFS," konstatoval trenér vítězů František Straka.

Do první vážnější šance se dostal hostující R. Kučera, jenž po sólu trefil jen nohy padajícího brankáře Poštulky. Domácí záhy zahrozili střelou Zelenky, kterou Vaniak s potížemi zneškodnil. Druhá příležitost Severočechů ale už skončila jejich vedoucím gólem. V 9. min. se po Voříškově centru z levé strany míč odrazil od olomouckého gólmana přímo k Zelenkovi, jenž zblízka hlavou dorážel do sítě. Hanáci však nesložili zbraně a o jejich útoky se staral především rychlonohý Vlček.

Klíčový okamžik přišel po hodině hry. Kolomazník s Verbířem rozebrali soupeřovu obranu a pálili do míst, kde na brankové čáře stáli dva olomoučtí obránci. Caha přitom podle rozhodčího zahrál rukou, byl vyloučen a nařízenou penaltu Verbíř proměnil. "Caha mi přísahal, že to ruka nebyla," tvrdil olomoucký kouč Petr Uličný. Už o čtyři minuty později využili domácí početní výhodu ke zvýšení náskoku. Zanedlouho ale hosté korigovali stav zásluhou Reitera. "I přes porážku jsme podali velice dobrý výkon. Nejvíc mě ale těší, že jsme po tomto kole definitivně zachráněni," pravil Uličný.

Tabulka po neúplném 27. kole
1. Sparta Praha27194446:1461
2. Slavia Praha271510258:1855
3. Viktoria Žižkov26145736:2847
4. Slovan Liberec26135838:3344
5. FK Teplice271251032:3141
6. Baník Ostrava271241137:3640
7. Tescoma Zlín27108931:3438
8. Marila Příbram2799932:2836
9. 1. FC Brno27981028:2635
10. 1. FC Synot271051235:3735
11. Sigma Olomouc27791124:2830
12. FK Jablonec27612925:3630
13. České Budějovice27851432:4729
14. FK Blšany27761425:3427
15. Bohemians Praha27491432:5121
16. Hradec Králové272121319:4918
Zápas Liberec vs. Žižkov se hraje v pondělí.

Reklama