Hlavní obsah

Komplikace pro Vůjtka! Sobotku drží Omsk v Rusku proti předpisům, čílí se kouč

Velké Popovice
Aktualizováno

Ještě minulý týden doufal, že Vladimíra Sobotku dnes přivítá na reprezentačním kempu před květnovým světovým šampionátem nebo ho alespoň svěří do péče lékařů národního týmu. Jenže situace se trenérovi české hokejové reprezentace Vladimíru Vůjtkovi komplikuje. A to pořádně! Stav poraněných zad osmadvacetiletého útočníka se nelepší, Sobotku navíc jeho zaměstnavatel Omsk i přes konec klubové sezóny dál drží v Rusku a odmítá ho i přes nátlak zástupců nároďáku propustit do České republiky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Sobotka.

Článek

„Moc nových informací nemáme. Vláďa je v Rusku, kde se léčí a nechtějí ho pustit. Čekáme na další zprávy," posteskl si Vůjtek na dnešním srazu hokejové reprezentace ve Velkých Popovicích.

Sobotka se kvůli zádům omluvil v této sezóně ze dvou reprezentačních akcí a ani postupem času se jeho stav nelepší. V play off KHL odehrál za Omsk pouhé dva zápasy a do čtvrtfinále s Ufou, která vystavila Avangardu stopku, vynechal celé. „Jde o vážnější problém. Děláme na tom, vedení Omsku voláme, protože oni ho tam drží proti předpisům. My bychom ho chtěli vidět tady, aby se zúčastnil léčení a rehabilitace," uvedl Vůjtek.

Případná neúčast Sobotky, který startoval na posledních dvou světových šampionátech, na květnovém MS v Rusku by byla pro Vůjtka citelnou ranou. „Strašně moc by nám chyběl, byla by to komplikace. Vláďa byl jedním z hráčů, se kterými jsme počítali jako s lídry týmu," přiznává trenér.

Příští týden se připojí Gulaš

Sobotkova absence je mrzutá i z jiného důvodu. Vůjtek totiž chtěl Sobotku v přípravě na MS vyzkoušet jako centra pro Romana Červenku, jenž se k týmu přidal dnes. „Řekl jsem mu, že bych ho chtěl vidět na křídle se Sobotkou. Ale to se teď může změnit. Červenka teď zatím bude s Holíkem a Tomášem Zohornou," prozradil Vůjtek.

Ten v úterý přivítal na srazu ve Velkých Popovicích osmadvacet hráčů. Nově se připojili brankář Furch, obránci Kempný s Ruttou a útočníci Červenka, Vincour, Holík a Červený. Chyběl jen zadák Pláněk, jehož manželka má v nejbližších hodinách či dnech rodit, a tak obránce Hradce dostal propustku. Příští pondělí se pak k mužstvu přidá i útočník švédského Färjestadu Milan Gulaš.

Před dvojzápasy s Německem, které se uskuteční v rámci Euro Hockey Challenhe v Ústí nad Labem příští středu a pátek, tak má Vůjtek k dispozici už osmadvacet hokejistů (bez Pláňka). „Ještě před prvním zápasem budou muset kádr opustit jeden dva útočníci, protože teď jich máme už šestnáct," uvědomuje si Vůjtek.

S Plekancem se Vůjtek nahání po telefonu

A to mu ještě kádr velmi pravděpodobně po skončení klubové sezóny v Magnitogorsku rozšíří další forvard Jan Kovář a možná i Tomáš Filippi. „A ve hře pořád jsou i hráči z Mladé Boleslavi, Sparty, Liberce a plzeňský Kubalík. Adeptů, kteří budou současným hráčům v reprezentaci dělat konkurenci, je dost," poukazuje Vůjtek na dnešní start semifinále play off tuzemské extraligy. „Vzít ale do přípravy hodně finalistů play off může být problém. Emoce po skončení finále rychle vyprchají a během týdnu se nabudit na nový vrchol sezóny je složité. Ne vždycky to hráč zvládne," přemítá 68 letý trenér.

Kromě dění v Evropě pochopitelně sleduje i blížící se závěr základní části NHL. Oproti minulému týdnu ale moc novinek nemá. „Mluvil jsem s Frolíkem, který přislíbil účast, pokud bude zdravý. Ale má nějaké problémy, tak uvidíme. S Plekancem se po telefonu naháníme už čtyři dny. Chvilku volá on, chvilku já, ale ještě jsme se nepotkali. Budeme to dál zkoušet. Už dřív mi ale říkal, že když bude volný a zdravý, vždycky rád přijede. To samé Zbyněk Michálek," řekl Vůjtek, jenž dostal příslib i od Martina Hanzala, který však má menší zdravotní problém.

Současný kádr české hokejové reprezentace pro přípravu na MS:
Brankáři:
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Jakub Sedláček (Riga/KHL)
Obránci:
Milan Doudera
Josef Hrabal
Bohumil Jank (všichni Třinec)
Jakub Krejčík
Petr Zámorský (oba Örebro/Švédsko)
Jan Rutta (Chomutov)
Michal Kempný (Omsk/KHL)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)
Útočníci:
Martin Dočekal
Jan Hruška
Jan Káňa
Hynek Zohorna (všichni Brno)
Roman Červenka (Chomutov)
Rudolf Červený (Hradec Králové)
Petr Holík (Zlín)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL)
Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL)
Robert Kousal (Novokuzněck/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Tomáš Vincour (Novosibirsk/KHL)
Martin Zaťovič (Togliatti/KHL)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)

Reklama