Hlavní obsah

Z nominace na SP jsem byl šťastný a dojatý, říká Kempný. Odejde za snem do NHL?

Velké Popovice

Hned během své premiérové sezóny v Kontinentální hokejové lize si udělal takové jméno, že mu Omsk chtěl ještě s předstihem prodloužit kontrakt. Jenže český reprezentační obránce Michal Kempný s jeho podpisem váhá. Sám totiž cítí, že má na to porvat se o angažmá v NHL, která je jeho snem. „Nebudu říkat, že se tahle možnost nenabízí. To bych lhal,“ říká pětadvacetiletý rodák z Hodonína, kterého před měsícem zařadil budoucí kouč národního týmu Jandač do první nominace pro zářijový Světový pohár v Torontu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Michal Kempný během tréninku na kempu hokejové reprezentace.

Článek

Tušil jste, že byste se v ní mohl objevit?

Absolutně jsem to nečekal a obrovsky mě to překvapilo! Spíš jsem chtěl zabojovat o mistrovství světa a po něm by se vidělo, co a jak se Světovým pohárem. Ani proto nemusím říkat, jak moc jsem byl šťastný a dojatý.

Se spoluhráčem z Omsku Vladimírem Sobotkou jste ze všech osmi zúčastněných mužstev na Světovém poháru jedinými, kteří působí v Evropě. Mělo to v kabině Avangardu ohlas?

Kluci to samozřejmě věděli a hned nám gratulovali. I se Sobem jsme se o tom bavili a jsem hrozně rád, že se to podařilo.

Méně už vás musí těšit, jak dopadla sezóna v Omsku. Vedení klubu čekalo víc než postup do čtvrtfinále, že?

Určitě, protože jsme měli na to hrát o nejvyšší pozice. Jenže série s Ufou se od začátku vyvíjela docela špatně. Prohrávali jsme 1:3 na zápasy, ještě jsme to dokázali vyrovnat, ale v sedmém zápase už jsme neuspěli. Takže v celém Omsku se to vnímá jako zklamání, ale bohužel nejspíš postoupil ten lepší.

Jak moc vám chyběl Vladimír Sobotka, který ve vyřazovací části odehrál kvůli problémům se zády jen dva zápasy a do série s Ufou vůbec nezasáhl?

Stoprocentně to hrálo obrovskou roli. Vždyť Vláďa byl náš klíčový hráč, jeho zranění bylo velkou ztrátou.

Se svými výkony ale můžete být spokojený, ne? Ve své premiérové sezóně v Kontinentální lize jste stal jedním z klíčových beků Omsku a posbíral jste i řadu ocenění, třeba to pro nejlepšího obránce čtvrtfinále play off...

Doufám, že jsem za ten rok v KHL zanechal nějakou stopu a vybudoval si tam jméno. Snažil jsem se na sobě pořád pracovat a zlepšovat se, a individuální ocenění jsou takový bonus.

V Omsku vám v dubnu končí smlouva, plánujete ji prodloužit?

Už během sezóny mi nabízeli novou, zatím jsem ji ale nepodepsal. Momentálně to neřeším a soustředím se na přípravu na mistrovství světa. Nechávám to na svém agentovi a uvidím, jaké budou nabídky. Teprve potom se rozhodnu.

V KHL se tolik lepších týmů než Omsk nenajde. Naláká vás proto posunout se dál a vyzkoušet NHL, kdyby přišla zajímavá nabídka?

Vždycky jsem říkal, že NHL je můj sen. A nebudu říkat, že se tahle možnost nenabízí. To bych lhal.

Už loni se naskýtala možnost odejít za Atlantik, že?

Náznaky tam byly, ale nějak to nedopadlo.

Tak byste na to mohl nyní navázat...

Třeba ano. Ale řeší to můj agent, tak si pak spolu sedneme, rozebereme všechny možnosti a rozhodnu se.

Nechal jste si v Omsku nějaké osobní věci, nebo jste pro jistotu radši všechny sbalil?

Prodloužení smlouvy v Omsku taky připadá v úvahu, radši jsem si ale všechno odvezl domů.

Řekl jste, že se momentálně soustřeďujete jen na přípravu a boj o MS. To by vám ale nemělo uniknout, když jste se objevil i v nominaci pro SP?

Stát se může cokoliv... Prostě chci odvádět ty nejlepší výkony, které se ode mě očekávají. Rozhodně to neberu tak, že jsem najednou lídr obrany. Ale samozřejmě potěší, že mám jinou pozici než loňský rok.

To jste se v národním týmu objevil poprvé a do poslední chvíle bojoval o místo na soupisce pro domácí šampionát, i když nakonec neúspěšně...

Loni jsem byl nováček a doufám, že za ten rok jsem se nějakým způsobem v nároďáku vypracoval. Myslím, že už v něm mám určitou pozici a budu se snažit splnit všechno, co po mně trenéři budou požadovat.

Reklama

Související témata: