Hlavní obsah

Chomutovský Rutta vítá prodloužení sezóny. Vydržet až do šampionátu, přeje si bek

Ústí nad Labem

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek má na probíhajícím srazu v Ústí nad Labem k dispozici jen osm beků, s nimiž si musí vystačit pro středeční a páteční zápasy s Německem. Mezi těmi, kteří se chystají na dostatečné herní vytížení, je i chomutovský obránce Jan Rutta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Jan Rutta během utkání turnaje Channel One Cup s Finskem.

Článek

„Pozvánku na závěrečné soustředění před světovým šampionátem beru jako ideální možnost prodloužit si sezónu. S Chomutovem jsme brzy vypadli ve čtvrtfinále extraligového play off. A jsem rád, že mohu být na tomto srazu. Tréninky mají super úroveň, jsou ve velké rychlosti. Tím neříkám, že v Chomutově by tomu nebylo, ale příprava s nároďákem je dalším impulsem," svěřil se Rutta. „Každý chceme odehrát co nejvíc zápasů v přípravě a vydržet v kádru co nejdéle a až do šampionátu," podotkl bek.

Ačkoliv není v reprezentaci úplným nováčkem, za jejího stálého člena se ještě nepovažuje. „Určitě to není tak, že bych byl na národní tým zvyklý. Vážím si šance zahrát si proti Německu. Jejich tým moc neznám, ale na této mezinárodní úrovni není slabých soupeřů. Nevím, jaké přesně dostanu úkoly, ale chtěl bych vycházet z extraligy. Tedy hrát zodpovědně zezadu, a když bude příležitost, tak i podpořit útok," nastínil svoje představy.

Rutta poznal ústecké hokejové prostředí a zdejší zimní stadión už v minulosti jako hráč Chomutova. „Sehráli jsme tady ještě v první lize řadu bitev. Uspěli jsme třeba v sedmém zápase play off, ale taky jsme tu dostali na frak. Celkově mám tedy na Ústí smíšené vzpomínky," prohodil hokejista, jehož přítelkyní je házenkářka Simona Szarková z Baníku Most. Ta patří také k oporám slovenské ženské reprezentace. Rutta se jí tudíž vyrovnává, co se týče reprezentace své země v hokeji.

„Nijak se nehecujeme. Je jasné, že oba máme náročný sportovní program. Někdy odjede na svůj reprezentační sraz Simona, pak zase já. Ale to patří k životu vrcholových sportovců," dodal Rutta s úsměvem.

Porazí čeští hokejisté ve středu tým Německa?
Ano
90,8 %
Ne
9,2 %
Celkem hlasovalo 1338 čtenářů.

Reklama

Související témata: