Hlavní obsah

Dočekal si málem zapomněl vzít puk, ale nechá si ho zarámovat

Ústí nad Labem

Hokejová reprezentace se vrátila na ústecký led po téměř devíti letech a přes tři tisíce diváků si mohlo užít, jak na zápas nažhavení čeští hráči s chutí přestříleli Německo. Spokojenost s výhrou 7:2 v první zápasové prověrce před MS pak zavládla i v kabině národního týmu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Český obránce Michal Kempný (vpravo) a německý útočník Christoph Ullmann před brankářem Pavlem Francouzem.

Článek

„Ze začátku sice bylo hodně vidět, že kluci dlouho nehráli a trochu na ledě hledali rytmus a klid, ale jakmile ve druhé třetině dali gól, tak se jim povedlo chytit rytmus a od poloviny utkání to bylo už hodně dobré a podle našich představ. Pak už bylo vidět, že v těch hráčích to je a probudily se v nich kombinační návyky," těšilo trenéra Vladimíra Vůjtka, jehož svěřenci po kostrbatém úvodu zlepšili pohyb, přidali na důrazu a brzy se to projevilo i na skóre.

Vše začal Martin Dočekal, jenž ozdobil první reprezentační start gólem. „Pepa Hrabal mě vyslal krásnou žabku, pustil jsem si puk za beka a trefil to křížem. Měl jsem takovou radost, až jsem si v první moment zapomněl vzít puk. Až pak mi kluci říkali, ať se pro něj vrátím. Nechám si puk zarámovat a vystavím ho doma na viditelné místo, byl to pro mě unikátní večer," usmál se brněnský útočník.

I když české vedení vydrželo jen 89 vteřin, převaha národního týmu už byla zřetelná a brzy přinesla premiérovou trefu i Janu Ruttovi, jenž při souhře Pirátů zužitkoval kapitánovu přihrávku. „Já věděl hned, že si musím sebrat puk. Ještě, abych ho tam nechal. Jsem zvyklý už z Chomutova, že se mi vyplatí motat se před brankou, když je Červus (Roman Červenka) na puku, on to hraje rád takhle před kasu. Ze začátku jsem se necítil úplně dobře, ale dostal jsem se do toho," usmál se obránce.

Spokojen mohl být i s jistotou chytající Pavel Francouz. „Skoro čtvrt roku jsem nechytal celý zápas, takže jsem byl ohromně natěšený do branky a zažil hodně příjemný návrat do Ústí, kde jsem kdysi působil," líčil.

Ve třetí části na kontaktní gól hostů přišla za 59 sekund Koukalova odpověď, pak už Češi jasně dominovali.

Projevilo se to dvěma bleskově využitými přesilovkami, kdy skórovala i křídla Koukalova útoku. Mezitím se podruhé v zápase trefil Petr Holík. „Potřebovali jsme čas, abychom se do toho dostali, ale postupně jsme rozhýbali nohy a hráli už, co chtěli," říkal zlínský centr, jenž za jedenáct reprezentačních utkání stihl dát už pět branek.

Reklama