Hlavní obsah

Pavelec na MS nepřijede. Vůjtka navíc zaskočila další nepříjemná zpráva

Aktualizováno

Bez brankáře Ondřeje Pavelce se bude muset obejít česká reprezentace na hokejovém mistrovství světa v Rusku. Osmadvacetiletý gólman Winnipegu neprošel po skončení základní části NHL lékařskou prohlídkou v klubu. Ze stejného důvodu nepojede na šampionát ani obránce Jakub Nakládal z Calgary.

Foto: James Carey Lauder, Reuters

Ondřej Pavelec v brance Winnipegu řeší za asistence spoluhráčů šanci křídelníka Vancouveru Alexe Burrowse.

Článek

"Ondra mi volal v pondělí večer v jedenáct hodin, že seděl čtyři hodiny na prohlídce a že ho přesvědčili, že koleno má špatné a že by nevydrželo pětitýdenní zátěž. Proto nebude," řekl reprezentační trenér Vladimír Vůjtek novinářům před odletem do Švýcarska, kde se reprezentace dvakrát utká s domácím výběrem.

Večer se poté Vůjtek dozvěděl další nepříjemnou zprávu o obránci Nakládalovi, jenž mu původně účast přislíbil. "Neprošel v Calgary lékařskou prohlídkou, klub mu doporučil, aby nejezdil," řekl Vůjtek na adresu účastníka MS 2012, 2013 a 2015 Nakládala, jehož navíc v Calgary čeká jednání o nové smlouvě.

Osmadvacetiletého Nakládala navíc v Calgary čeká jednání o nové smlouvě. Pardubický odchovanec rozdělil svou premiérovou sezónu v zámoří mezi hlavní tým Flames, kde odehrál 27 zápasů, a farmu ve Stocktonu (35 zápasů).

Kouč má zájem o Mrázka i Neuvirtha

V závěru sezóny byl bronzový medailista ze šampionátu 2012 zraněný. Už na pondělním srazu národního týmu Vůjtek uvedl, že má nastřelenou nohu. "Když skončí (základní část NHL), tak mluvíte o hráčích, které budete mít k dispozici a nakonec zjistíte, že je to jinak. Taková je realita, bohužel," pokrčil Vůjtek rameny.

V současnosti by tak měli z NHL startovat na mistrovství světa obránce Michal Jordán z Caroliny a útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu, Jiří Sekáč z Arizony a David Pastrňák z Bostonu. Jako stoprocentní však Vůjtek bere prakticky jen start Plekance. "Ten má v klubu jinou pozici," poukázal na oporu Canadiens. "Všichni ostatní musí v úterý nebo ve středu na prohlídky," dodal Vůjtek.

Pavelec byl na MS čtyřikrát, má zlato z roku 2010 a bronz z následujícího šampionátu. V této sezoně NHL odchytal 33 utkání s průměrem 2,78 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 90,4 procenta. Podstatnou část sezóny vynechal kvůli zranění kolena.

Reprezentace tak nyní bude spoléhat na trojici brankářů, kteří se s týmem připravují - Dominika Furcha, Jakuba Kováře a Pavla Francouze. "A budeme sledovat, jak se bude vyvíjet situace v NHL," řekl Vůjtek, který má zájem o Petra Mrázka z Detroitu a Michala Neuvirtha z Philadelphie. Oba se svými týmy postoupili do play off.

Není ale vyloučeno, že by šanci dostal i Jakub Štěpánek, jenž dovedl Bern do finále švýcarské ligy. "Uvažujeme i tímto směrem. Počkáme ale na dva zápasy, které bude Kuba chytat, a uvidíme," uvedl Vůjtek na adresu devětadvacetiletého gólmana, který startoval na čtyřech světových šampionátech. Naposledy ale reprezentoval v listopadu 2013.

Reklama