Hlavní obsah

Machovskému léto zpestřila chvála z Detroitu

Martin KézrPrávo

Doslova perné léto prožívá 23letý hokejový brankář Matěj Machovský. Sotva se po návratu z mistrovství světa zapojil do klubové přípravy na suchu, už letěl v červenci na nováčkovský kemp Detroitu. A jen šel na led v Plzni, zpestřil si vše reprezentačním kempem v Rokycanech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Matěj Machovský na kempu hokejové reprezentace.

Článek

„Ani mi nevyšel čas na dovolenou, ale s ohledem na svůj hokejový růst nelituju. Radši budu makat a vidět, že někam směřuju, než sedět doma na zadku a stěžovat si, že to nejde. Od toho hraju hokej, abych byl hodně na ledě," nestěžuje si Machovský, pro nějž však byla pozvánka z klubu NHL překvapením, i když v zámoří odchytal tři sezóny v juniorské lize.

„Detroit zavolal, že by mě chtěli vidět na kempu. Pro mě super zkušenost. Bylo nás tam šest gólmanů, dělali jsme i fyzické testy a rozsah těla. Měl jsem šanci se předvést, spokojené byly obě strany. Užil jsem si to na sto procent," líčí gólman, jenž největší rozdíl vycítil v přístupu.

„Na ledě tu pracovní morálku hráčů vnímáte. Už jen ty detaily, že se dohrává každý puk," přibližuje Machovský, jenž si vysloužil od Red Wings chválu. „Když na rozloučenou řeknou, že dobrý a že tohle od Evropana nečekali, tak z toho máte fajn pocit. Víte, že jdete správnou cestou, chce to jen sklopit uši a makat," tvrdí Machovský a doufá, že jednou do NHL pronikne. Určitá šance odejít byla podle jeho slov už letos. „Debata o možné smlouvě se vedla celý kemp. Zájem Detroit měl, ale nebylo místo, respektive finanční prostor pro kontrakt."

Dvoucestnou smlouvu na farmu nechtěl. „Vím, o co stojím, a nechci nikam uhýbat. Bylo mi jasně řečeno, že mě klub bude sledovat. A kdyby šlo všechno podle plánu, tak by se obnovilo spojení příští rok," naznačuje. Mohl by pak v Detroitu krýt záda krajanu Mrázkovi. „Péťa je zvědavej, věděl hned, že tam jedu. Vyptával se a říkal, ať pozdravuju trenéra gólmanů," usmívá se Machovský nad debatou českých brankářů.

Reklama

Související témata: