Hlavní obsah

Policie obvinila fanouška, který napadl rozhodčího

PRAHA

Až v neděli policie zadržela a obvinila z výtržnictví fotbalového fanouška, který při sobotním pražském derby Sparty a Bohemians zaútočil na asistenta rozhodčího. Mladík je vyšetřován na svobodě. Proč byl zadržen až den po činu? Pořadatelé i policisté přiznali, že to bylo chybou ve vzájemné komunikaci.

Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Policisté hlídají fanoušky Bohemians Praha po předčasném ukončení utkání první fotbalové ligy mezi Spartou a Bohemians.

Článek

Fyzické napadení asistenta rozhodčího Ladislava Talpy vedlo hlavního sudího Hlaváče k předčasnému ukončení zápasu, ve kterém Sparta vedla 2:1 a byla na cestě za ziskem 32. mistrovského titulu.

O osudu utkání nyní bude rozhodovat ligová komise, nejpravděpodobnější variantou je kontumace v neprospěch Bohemians. O utkání bude jednat i disciplinární komise, která rozhodne o dalším postihu, tedy pokutě či uzavření hřiště.

Chyby v komunikaci

Pořadatelé kvůli incidentu zadrželi dva muže, oba ale byli pouze vyvedeni ze stadionu. Policisté i organizátoři zápasu pak přiznali, že se tak stalo chybou v jejich vzájemné komunikaci. Podle stínového ministra vnitra za ODS Ivana Langera "něco selhalo" minimálně na úrovni komunikace policie a pořadatelů. Bohužel to vrhá špatné světlo spíše na policii než pořadatele, poznamenal. "Naskýtá se i otázka, jak účelně jsou vynakládány peníze na nasazení policie při těchto akcích," uvedl také.

Fanoušci obou táborů se během utkání předháněli v urážkách druhého klubu, ale byli od sebe dostatečně vzdáleni. Po incidentu s rozhodčím však někteří opustili vyhrazené prostory a na východní tribuně se do sebe pustili. Sparťanští příznivci se dokonce pokusili uniknout ze své 'klece' v rohu stadionu, ale brzy je umravnila zásahová jednotka. Mezi prvními střety a zásahem však byla časová prodleva. "Musíme zasahovat pouze ve družstvech a okamžitě po pokynu k zásahu jsme tak učinili," obhajoval postup policistů jejich velitel.

Reklama

Související témata: