Hlavní obsah

Červenka: Neváhal jsem. Věřím, že favority potrápíme

Čestmír FolkSport.czPrávo

Nad nabídkou nahradit v českém hokejovém týmu pro Světový pohár zraněného Krejčího útočník Roman Červenka neváhal, avšak k národnímu mužstvu se připojí až v neděli. Vedení Fribourgu si totiž vyžádalo, aby za švýcarský celek odehrál po nedělním duelu ve Znojmě také další utkání Ligy mistrů v Mnichově a poté ještě i úvodní dvě střetnutí tamní nejvyšší soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Roman Červenka byl dodatečně povolán do reprezentace pro Světový pohár.

Článek

Kdo vás ohledně dodatečné nominace oslovil?

Volal manažer Ručinský. Moc si považuju, když si trenéři vybrali právě mě. Ale je mi líto, že musím nahradit právě Davida. Potřeboval jsem jen svolení Fribourgu.

Jak se jeho funkcionáři na váš náhlý odchod tvářili?

Nebyli nadšeni, ale tvrdili, že mě chápou, ale že já taky musím pochopit je. A tak jsme se dohodli na kompromisu, že ještě týden budu k dispozici. Vedení chtělo, abych v úvodu ligy pomohl. Máme dobré vztahy, v jiném týmu by možná řekli rázné ne.

Mrzí vás přesto, že nenastoupíte ke dvěma přípravným duelům proti Rusku?

S tím nic nenadělám. Nehodlám se tím ani moc zabývat. Kdybych během zápasů za Fribourg přemýšlel o nároďáku, mohlo by to skončit pořádným průserem. K reprezentaci se připojím před odletem do zámoří, kde pak máme ještě jeden přátelák na úzkém kluzišti. Takže do toho nenaskočím úplně z voleje.

Co od Světového poháru očekáváte?

Po olympiádách a mistrovstvích světa to pro mě bude zase nová zkušenost. Sejdou se nejlepší hráči na světě a navíc se hraje v Kanadě, kde bude turnaj ostře sledovaný. Věřím, že se vzepřeme veškerým prognózám a v těžké skupině favority potrápíme. Byl bych rád, kdybychom českým fandům udělali solidními výsledky trochu radosti.

Je to i příležitost zviditelnit se v zámoří a případně podruhé získat angažmá v NHL?

Ani ne, i když vím, že stát se může cokoliv. Uvědomuju si ovšem, že trenéři v NHL sázejí mezi nově příchozími spíš na mladší borce. Do Kanady pocestuju s cílem maximálně přispět k co nejlepším výsledkům českého celku. V tak nabitém týmu jsem připravený přijmout jakoukoli roli.

Jak jste ve Fribourgu prozatím spokojený?

Nestěžuju si, všechno perfektně funguje. Je to menší malebné město obklopené horami a jezery. Pro rodinu je to skvělé prostředí. Hala je sice starší, ale podmínky máme výborné. Teď jen aby to klapalo i po hokejové stránce.

Jaké jsou ambice vašeho nového klubu?

Základním cílem bude probojovat se do play off mezi osm nejlepších celků. Švýcarská liga je prý mimořádně vyrovnaná. A také hojně navštěvovaná, na to se moc těším. Vždycky se dobře hraje před plným hledištěm.

Ve vítězném utkání ve Znojmě jste byl na ledě při všech oslabeních i přesilovkách.

Počítají se mnou jako s klíčovým hráčem a já udělám všechno pro to, abych jejich představy naplnil.

Reklama