Hlavní obsah

Pavelec není ze své role zatrpklý: Všichni tři se do brány nenarveme

Praha

Před pár dny slavil Ondřej Pavelec 29. narozeniny, ze všech gólmanů nominovaných na Světový pohár toho má také v národním týmu odchytáno zdaleka nejvíc. Pokud ale půjde vše podle plánů českých trenérů, do branky se před turnajem ani na něm nedostane.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Brankář Ondřej Pavelec (uprostřed) na tréninku se svými parťáky Michalem Neuvirthem (vlevo) a Petrem Mrázkem.

Článek
Fotogalerie

Kdo ale čekal, že bude Pavelec zatrpklý, má smůlu. Brankář Winnipegu nečeřil vodu. „V pohodě, jsme tady tři gólmani a už při nominaci padla otázka, co by se stalo, kdyby nastala tahle situace. Já jsem hlavně rád, že tu můžu vůbec být."

Pavelec byl jedničkou na světových šampionátech 2011, 2013 i 2015, chytal také na olympiádě v Soči. „Párkrát se už stalo, že jsem od začátku nenastupoval, a nakonec jsem v té bráně byl. Loni v Praze to byla přesně taková situace. Samozřejmě nechci nic přivolávat, ale tak to prostě někdy je. Nevím, co dalšího bych měl dodávat. Všichni tři se do té brány nenarveme."

Pavelec si ale zároveň nemíní hrát na nějakého guru, který bude Michalu Neuvirthovi s Petrem Mrázkem udílet panské rady. „Nebudu ten, co tam přijde a řekne jim, co mají dělat. Oba dva chytají za výborné kluby a vědí, co je do NHL dostalo. Nebudou něco měnit jen kvůli svěťáku. Jsou už zkušení, takže si poradí. Všichni v týmu se ale snaží nějak pomoct, bude to o celé partě, a ne o jednotlivcích," myslí si Pavelec.

Za celou kariéru ostatně neměl problém se svými konkurenty, ať to bylo v klubu, nebo na reprezentační úrovni. V roce 2010 si dovezl zlato ze šampionátu v Německu, kde dělal dvojku Tomáši Vokounovi. „Měl jsem štěstí, že s gólmany jsem vycházel vždycky výborně. Teď se sice role trochu otočily, ale to je úplně jedno," řekl nejstarší z tria Pavelec. Neuvirthovi je 28, Mrázkovi ještě o čtyři méně.

„Každý gólman je rád, že chytá, stejně tak každý trenér je rád, když může koučovat. Já se ale těším, že zkompletuju účast na největších turnajích. Hraje se pod hlavičkou NHL, která si určitě neudělá ostudu. Organizačně, atmosférou i zázemím to bude něco neuvěřitelného a já budu u toho," netajil Pavelec radost.

Reklama

Související témata: