Hlavní obsah

Jágr, Hertl, Krejčí a Hudler nejedou na Světový pohár. Prosadí se pátý v pořadí?

Praha

Tři roky po sobě si drží solidní střeleckou bilanci, celkem Ondřej Palát vstřelil 55 gólů, získal 162 bodů v 218 zápasech základní části NHL. Vše v dresu Tampy Bay. Pokud budeme brát za měřítko NHL, která vyšle největší esa do Světového poháru, měl by být Palát ofenzivním českým klenotem. Proč? Jaromír Jágr, Tomáš Hertl, David Krejčí a Jiří Hudler nejedou. Každý z této čtveřice dal více, případně stejně gólů v minulé zámořské sezóně než Palát, ale on jediný z této pětky jede bojovat do Toronta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Palát na srazu hokejové reprezentace před Světovým pohárem v prážském hotelu Hilton. Andrej Šustr za ním.

Článek

Máte za sebou první tréninky, jaká je nálada?

Cítím se dobře, sestava taky vypadá dobře. Dělali jsme hodně cvičení v pětkách, abychom se sehráli. Hraju s Pastou (Pastrňák) a Hanzim (Hanzal), takže to klape dobře.

V čem by měla být vaše největší síla?

Hanzi je veterán, který je vysoký a má sílu na puku, já s Pastou zkusíme něco vymyslet, Pasta je rychlý, má šikovné ruce, já se budu snažit lítat po rohách a bojovat o puky. Myslím, že trenéři to rozložili dobře, uvidíme, jak to bude vypadat v přípravném zápase s Ruskem.

Sezóna začne o něco dříve, kratší příprava, méně utkání na rozehrání...

Je to dobrý, v NHL máme více zápasů, abychom se rozehráli, tady jsou tři a hned proti takovým hráčům (Česko má ve skupině Kanadu, USA a výběr Severní Ameriky). To bude něco jiného, ale věřím, že jsou všichni kluci připraveni. Snažil jsem se jít na led co nejdřív, už jsem na ledě měsíc a půl.

Světový pohár se hraje po dvanácti letech, jde o výjimečnou akci, jste nervózní?

Nervozita trochu je, ale není to nic hrozného, těším se. V dětství jsem snil o takovém turnaji. Bude to dobrá zkušenost, doufám, že uděláme dobrý výsledek.

Co je dobrý výsledek?

Hlavně dobře hrát jako tým a postoupit ze skupiny by bylo super.

Letní přípravu vám zpestřily svatby bývalých spoluhráčů, takže byl čas i na zábavu, je to tak?

Je pravda, že víkendy byly trochu zabité, ale zvládnul jsem to, bylo hodně srandy.

Světový pohár se hraje po dvanácti letech, ten poslední se konal, když vám bylo třináct let...

Bavil jsem se o tom s Markem Malíkem, který ho hrál a říkal, že to bylo hrozně těžké. Je to něco jiného než olympiáda a mistrovství světa, kde jsou všichni rozehraní.

Když se vydaří výjimečná věc, někteří hráči se nechávají tetovat na památku, byl by to i váš případ?

Žádné tetování nemám, ani jsem nepřemýšlel o tom, ale kdyby přišel Stanley Cup, nebo jsme vyhráli Světový pohár, tak bych možná něco dal, ale nemám nic vybraného, bylo by to něco spontánního.

Reklama

Související témata: