Hlavní obsah

Česká defenzíva? Kreativní beci se vytratili, není kde brát

Marek BurkertPrávo

Když Ivan Hlinka před Světovým pohárem v roce 2004 sestavoval český tým, mohl si vybírat z takřka třicítky obránců, kteří v tom roce naskočili do NHL. O dvanáct let později má trenér Josef Jandač nepoměrně složitější pozici. Brát totiž není kde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Roman Polák na tréninku české reprezentace.

Článek

Jedovaté zámořské poznámky o síle, či spíš slabosti české defenzívy patří k folkloru posledních týdnů. Pro kanadské a americké reportéry je jediným měřítkem kvality NHL. A odtud se beci s českým pasem vytrácejí.

Když kvůli zlomenině v zápěstí vypadl ze sestavy klíčový brousek Radko Gudas, nenašel za něj Jandač za mořem adekvátní náhradu a raději povolal Tomáše Kundrátka ze Slovanu Bratislava.

„Neříkám, že ti náhradníci jsou špatní hokejisti, ale je to doklad toho, že v NHL prostě momentálně nemáme takové hráče, kteří by okamžitě mohli přijet a zaskočit za kohokoli ze sestavy," tvrdí obránce Zbyněk Michálek.

Šustr: Výrazná jména nám opravdu chybí

Ze sedmičky obránců pro Světový pohár mají jen tři v NHL (Andrej Šustr, Michálek, Roman Polák) stabilní pozici, ačkoli právě Polák, který to se San Jose dotáhl až do poslední série sezóny, byl zároveň nejkritizovanějším bekem finále Stanley Cupu. Jakub Nakládal s Michalem Jordánem jsou momentálně bez smlouvy, Michal Kempný se na zámořský debut teprve připravuje a od doby, co hrál za mořem Kundrátek, už uběhlo pár sezón.

„Výrazná jména nám opravdu chybí, nemáme na soupisce obranné hvězdy jako ostatní mužstva. Naše hra musí být víc týmová. Když dodržíme systém, tak nějaký úspěch ale přijít může," domnívá se Šustr, který už má sice za sebou starty ve finále Stanley Cupu, ale na reprezentační premiéru prozatím ještě čeká.

„Budeme se snažit hrát jednoduše, rychle dávat puky a nevymýšlet žádné složité věci. Myslím, že tohle bude klíč k tomu, aby bylo vše v pohodě. Bude důležitý rychlý přístup a abychom hráli dobře s hokejkou," tuší Michal Kempný.

S odchodem Marka Židlického se z NHL vytratil poslední český obránce, který naskakoval na přesilovku, byl schopen podržet puk a smysluplně rozehrát. Zlaté časy, kdy týmy v nejlepší lize světa spoléhaly na individuální schopnosti Tomáše Kaberleho, Pavla Kubiny nebo Romana Hamrlíka jsou dávno pryč a náhrada je prozatím v nedohlednu.

Čeští obránci v NHL
2003/2004sezóna2015/2016
27počet11
Židlický (14+39)nejproduktivnějšíŠustr (4+17)
Hamrlík 24:34nejvíce času na leděGudas 19:50
Malík +35plus/minusKindl +13
Židlický 35body v přesilovkáchŽidlický 4

Ze slušných pozic byli sice v posledních třech letech draftováni obránci jako Dominik Mašín, Jakub Zbořil, Libor Hájek nebo Filip Hronek, ale těm chybí ještě pár sezón, aby se z nich opravdu staly opory.

Když Hlinka volil hráče pro poslední Světový pohár, měl k dispozici hned osmičku borců, jejichž průměrný čas na ledě v NHL přesáhl dvacet minut, Jandač si nikoho takového vybrat nemohl. Alespoň jeden přesilovkový bod si v sezóně 2003-04 připsalo 18 českých obránců, v minulém ročníku to byli jen čtyři beci (!), kteří dali dohromady ušmudlaných osm bodíků...

Léta se říkalo, jak jsou čeští hokejisté chytří a šikovní, pod pojmem kreativní obránce si ale většina fanoušků NHL v současné době představí spíš Kanaďana nebo Švéda. Světový pohár ale může být kolbištěm, na němž se česká defenzíva vzepře černým předpovědím.

Reklama

Související témata: