Hlavní obsah

Pastrňák zmužněl a učil hokej děti v Číně. Teď ho čeká Světový pohár

Libor Kalous, Jan ŠkvorSport.cz

Nejmladší, hokejista David Pastrňák má dvacet let, přesto nebude útočník Bostonu Bruins patřit v Torontu mezi klasické benjamínky. Letos odehrál osm zápasů na mistrovství světa, kde si připsal šest bodů. Za pár dnů ho čeká Světový pohár, akce, kde se sejde ještě vyšší hokejová společnost. „Celá příprava směřovala na sezónu a Světový pohár, jsem rád, že to je už tady, těším se,“ přiznává forvard, který má přezdívku Pasta a mezi spoluhráči je častým terčem vtípků.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Útočník David Pastrňák v přípravě na Světový pohár.

Článek

Hned na začátku reprezentačního srazu se Pastrňák nevyhnul dotazu ohledně kvality národního týmu v porovnání s dalšími týmy. V zámoří odborníci „spočítali", že Česko je bez šance. „My to nebereme nějak špatně, je to krátký turnaj, stát se může cokoli. Když si sedneme a budeme hrát jako tým, kdo ví, co se může stát," usmívá se hráč, který je díky svému věku nad věcí. Proč se rozhazovat, když se musí rozhodnout stejně na ledě. On k tomu bude moci přispět, ve dvaceti letech může taková akce hráči hodně navýšit sebevědomí.

„Je to pro mě něco, na co jsem nemyslel, že by se mohlo stát. Budou tam hráči, jací tam budou. Pro mě to bude velká zkušenost. Mám si od nich co brát, budu se snažit vzít si co nejvíce zkušeností. Chci se zlepšovat každým dnem," má cíl rodák z Havířova.

Zná NHL, zažil světový šampionát, v Torontu ho čeká ještě vyšší level. Obavy? Ne u Pastrňáka. „Budou tam nejlepší hráči z NHL, ale pořád to je jen hokej," usmívá útočník, který bude moci využít zkušeností z posledního mistrovství světa.

Výlet za hokejem do Číny

„Určitě mi to pomůže, protože mě díky tomu nečeká první zápas za nároďák. Je to velká akce a jsem rád, že jsem si mohl na mistrovství zahrát, teď se budu cítit lépe. Je škoda, že tu není Krejča (spoluhráč z Bostonu David Krejčí), pár zápasů jsme hráli spolu, rozumíme si," naráží na spoluhráče, kterého klub neuvolnil ze zdravotních důvodů. S kým tedy bude Pastrňák hrát?

„Já nejsem trenér, vůbec nad tím nepřemýšlím, to není moje věc, soustředím se na to, abych byl připravený," je opět v klidu hráč, který odehrál v základní části NHL 97 utkání. Před dvěma roky měl okolo sedmdesáti kilo, jenže nejlepší hokejová soutěž vyžaduje kila navíc.

„Zmužněl jsem, potřeboval jsem to. První rok, když se podívám na fotky, tak jsem byl hrozně malinký, teď se cítím líp. Síla je u mě asi největší mínus, na tu jsem se zaměřil. Za dva roky jsem přibral deset až dvanáct kilo," přiznává útočník, který se s hokejem podíval už i do Číny, a to kvůli partnerství hokejového Bostonu. Proto odjel do Pekingu.

„Jeli jsme učit malé děti trochu hokej, byly to dobré čtyři dny. Asi bych tam jen tak nejel, ale tohle bylo dobrý, užili jsme si to. Bylo to jiné, překvapilo mě výborné jídlo, asi bych si tam zajel znovu," dodal forvard, který z Číny moc neviděl, v podstatě jen stadión a hotel. Prostě stále hokej a hokej. I v miliardové zemi, kde by to člověk nečekal.

Reklama

Související témata: