Hlavní obsah

Jaškin po reprezentačním debutu čekal: Co řekne táta?

Martin Kézr (Petrohrad)Sport.czPrávo

Byl to pro Dmitrije Jaškina zvláštní reprezentační debut. Ve třiadvaceti letech poprvé oblékl český dres a zrovna v zemi, kde se narodil a odkud pochází i jeho rodina. Ruské kořeny jasně prozrazuje Jaškinovo jméno, ale syn někdejšího vsetínského obránce se jasně považuje za Čecha a váží si reprezentačního dresu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příprava Rusko - Česko v PetrohraduVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

„Už jsem v minulosti jako junior proti Rusům hrál, takže nic, co bych nezažil," popisoval Jaškin. „Těsně před zápasem ale přišla trochu nervozita, přece jen už jsme tady pocítili atmosféru okolo Světového poháru," připustil. Do Ruska, kde žil po narození v Omsku jen pár měsíců, se snaží dostat alespoň jednou ročně. „Někdy mi to vyjde na týden, jindy na delší dobu, ale častější návštěvy mi hokejový režim nedovolí," vysvětlil Jaškin.

Jeho počínání včera alespoň na dálku sledoval i 51letý otec Alexej, jenž odehrál na tuzemském ledě 11 extraligových sezón a patřil mezi klíčové členy zlaté vsetínské dynastie. Jaškinův starší bratr Michail rovněž hrával hokej. „Kdyby oba mohli, tak by v Petrohradu určitě byli, ale mají práci. Takže to bohužel nevyšlo, ale v hledišti jsem měl manželku i kamarády, kteří tady bydlí," přiznal útočník St. Louis.

Jaškinův táta, který nyní působí v managementu bratislavského Slovanu, bývá při hodnocení Dmitrijových výkonů velmi přísný. Za národní tým sice nikdy nehrál a do NHL se také neprobil, takže potomek rodinnou hranici úspěšnosti posunul už dál, přesto od otce stále slýchá rady jako v mládí. „Zatím táta neměl co hodnotit, ale potom si od něj určitě něco vyslechnu," uvedl Jaškin, jenž figuroval ve čtvrtém útoku se Sobotkou a Michálkem. „Snažili jsme se být taková bojovná lajna, která soupeřům dělá každé střídání nepříjemnosti," mínil.

Se Sobotkou mají společnou minulost nejen ve Slavii, kde se však s ohledem na rozdílný věk míjeli, ale rovněž v St. Louis. Společně v týmu Blues byli krátce v sezóně 2013/14. „Nevybavuju si, jestli jsme se spolu objevili na ledě při zápasech, ale co jsem tam tehdy více než měsíc vytažený z farmy byl, tak jsme spolu trénovali," zavzpomínal Jaškin.

Oplatí Češi hokejistům Ruska porážku a v sobotní odvetě v Praze zvítězí?
Ano
75,7 %
Ne
24,3 %
Celkem hlasovalo 11774 čtenářů.

Reklama

Související témata: