Hlavní obsah

Hrdinové Kanadského poháru vzpomínali. Atmosférou to byl nejlepší turnaj, co jsem hrál, řekl Nový

Martin KézrPrávo

Bylo to unikátní setkání legend, které přesně před čtyřiceti lety senzačně srazily na kolena Kanadu v jejím hokejovém chrámu v Montrealu. Tehdejší českoslovenští reprezentanti, kteří na premiérovém Kanadském poháru porazili domácí výběr hvězd NHL 1:0 a pak s ním svedli i strhující finálové bitvy, se potkali v sobotu v Síni slávy českého hokeje na pražské Harfě jako vzácní hosté přípravného duelu na Světový pohár mezi Českem a Ruskem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalí českoslovenští hokejoví reprezentanti, kteří v roce 1976 postoupili do finále Kanadského poháru, stali se mistry světa a získali stříbrné medaile na olympijských hrách.

Článek

„Rozhodli jsme se vás všechny pozvat a společně tak trochu jubileum oslavit," řekl šéf hokejového svazu Tomáš Král. Vedle sedmnácti bývalých hráčů dorazil i jejich trenér Starší, 82letý asistent tehdejšího kouče Guta. Ten se bohužel, stejně jako hráči Dzurilla, Dvořák, Hlinka, Kajkl a Machač, jubilea nedožil. Omluvili se pak Jiří Holík i oba slovenští bratři Marián a Peter Šťastní.

Všichni hrdinové Kanadského poháru 1976 dostali pamětní červené dresy, které jim trvale připomenou jejich úspěch. „Hezky se na to vzpomíná," říkal gólman Jiří Holeček. „Všichni nás tu máte za pamětníky, ale my už si nic nepamatujeme," rozesmál přítomné tehdejší kapitán František Pospíšil.

Josef Augusta pak veřejně vyhlásil, že svůj dres vydraží pro Nadační fond Ivana Hlinky. „Když si vzpomenu na atmosféru, tak byl Kanadský pohár před čtyřiceti lety možná vůbec nejlepším turnajem, co jsem hrál," říkal Milan Nový, autor památného vítězného gólu. „Viděl jsem tu svou trefu tady při tom sestřihu snad po dvanácti letech. Porazit Kanadu v Montrealu, to mi ale zůstane jako životní zážitek," líčil nejlepší střelec naší hokejové historie.

V živé paměti mají tehdejší reprezentanti jedinečnou výměnu dresů po finále s Kanaďany. „Pro mě to zůstává jako nejsilnější vzpomínka. Vyhlédl jsem si Kanaďana s číslem 23, pak se přidali další. Napadlo mě to spontánně, i když jsem měl i obavu, jestli z toho nebudeme doma mít malér," líčil Jaroslav Pouzar.

„Tím, že Kanaďané tu výměnu přímo na ledě akceptovali, bylo od nich určité uznání kvality a možná teprve pak začali vnímat, kde nějaké Československo vůbec leží," usmál se útočník, který později třikrát vyhrál Stanley Cup s Edmontonem.

NHL si později zahrál také Nový, jenž na výměnu dresu s legendárním obráncem Denisem Potvinem také nikdy nezapomene. „To pro mě bylo něco. Různí zájemci o koupi mi za dres nabízeli hodně peněz, ale já ho mám doma jako odměnu pro vnoučky," líčila kladenská legenda.

„Za sebe jasně říkám, že jsem docela rád za obnovení setkání nejlepších hokejistů světa a na české zápasy si rád vstanu. Za nás to byla ale doba, kdy jsme vůbec byli rádi, že jsme si proti kanadským profesionálům mohli zahrát," doplnil Nový.

Soupiska Československa na Kanadském poháru 1976:
Holeček, Dzurilla, Svitana - F. Pospíšil, Machač, Bubla, Kajkl, M. Dvořák, F. Kaberle st., Chalupa, Šándrik - Nový, I. Hlinka, Augusta, Ebermann, Jiří Holík, M. Šťastný, P. Šťastný, Martinec, J. Novák, B. Šťastný, Pouzar, Černík, Holý, Richter.

Reklama

Související témata: