Hlavní obsah

Jandač cítil herní posun a byl rád, že si hokejisté na cestu do zámoří zabalili vítězství

Praha

Českým hokejistům hrozilo, že popáté za sebou nedokáží vstřelit v pražské O2 areně gól, ale nakonec jediný domácí test před Světovým pohárem přinesl vítězný obrat. Kapitán Tomáš Plekanec se postaral 71 vteřin před koncem o vyrovnání a v samostatných nájezdech národní tým získal ruský skalp.

Jandač o výhře nad Ruskem i o gólmanech a atmosféře.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Pro nás je hodně důležité, že jsme si na nedělní cestu za oceán zabalili vítězství. Hlavně mě těší zřetelný posun v organizaci hry a nastolený pořádek v obranném pásmu. Hráči to vnímají a věří, že jdeme správnou cestou," říkal spokojeně trenér Josef Jandač.

Nakonec se jeho svěřencům povedlo zlomit i od čtvrtfinále MS 2015 trvající gólové prokletí haly. „Je to asi docela rarita, skoro tři sta minut nedat v domácím prostředí gól, tak jsme to tady konečně odpanili," uvažoval trenér.

Český tým sice v sobotním zápase inkasoval první, ale snažil se být neustále aktivní. „Podle statistik jsme Rusko v utkání výrazně přestříleli, ale byla to spíš otázka četnosti, než že by z toho vzešly vyložené šance," přemítal kouč.

„Při prodloužení tři na tři nám Rusové nejdřív moc nepůjčili puk, pak to byla ale hra nahoru dolů a šance rozhodnout byly na obou stranách," hodnotil kouč boj o bonusový bod. Až nájezdy pak zajistily Česku vítěznou tečku. „Máme okruh hráčů, kterým věříme nejvíc. Zvolili jsme šťastně a správně," řekl Jandač.

Poradí se o gólmanech

Jen slova chvály pak měl pro gólmana Michala Neuvirtha. „Potvrdil, že je výborný gólman. Zanalyzujeme Mrázkův i jeho výkon z těch zápasů s Ruskem a pak zvolíme někoho do branky ve středu v Pittsburghu na přípravu proti mladému americkému výběru a třeba už budeme mít i nějakou procentuální náklonnost, koho pak postavit i na první utkání turnaje v Torontu," mínil trenér

Pozitivní zpráva měl i ke zdravotnímu stavu Vladimíra Sobotky, jenž si ve čtvrtek v Petrohradu poranil rameno a v sobotu nemohl v Praze nastoupit. „Všechna vyšetření prokázala, že nejde o nic tak fatálního. Od doktorů jsme pak slyšeli, že by měl být na 17. září, kdy do turnaje vstoupíme, na 99,9 procent připravený, takže letí s námi a v zámoří mu dáme čas na doléčení," řekl Jandač.

V neděli ráno by se měl k národnímu mužstvu připojit i jeho poslední chybějící člen, útočník Roman Červenka, který si dosud plnil klubové povinnosti ve Fribourgu. „Buď stihne nedělní dopolední trénink, nebo se připojí až na letišti," oznámil Jandač.

Reklama

Související témata: