Hlavní obsah

Fischer přivezl do české kabiny kupu informací

Marek Burkert (Pittsburgh)Sport.czPrávo

Jizvy na obličeji připomínají, že před lety byl v NHL obávaným obráncem, dobře padnoucí oblek ale naznačuje, že teď už je Jiří Fischer v jiné roli. V pondělí se bývalý zadák Detroitu připojil k českému hokejovému týmu, aby se s trenéry podělil o poznatky, které zjistil o budoucích soupeřích.

Foto: Právo

Člen realizačního týmu hokejové reprezentace Jiří Fischer.

Článek

„Byl jsem se dívat na Američany s Kanadou. Hráli dva dny po sobě, v pátek v Columbusu a v sobotu v Ottawě. No a pak jsem jel ještě do Montrealu na tým Severní Ameriky do 23 let, když se utkali s Evropou," vypočítával Fischer, který je teď hlavním skautem Jandačova mužstva.

Na nejbližšího soka českého výběru měl jen slova chvály. „Severní Amerika je opravdu hodně šikovný tým, mají tady na turnaji nejvíc jedniček draftu. Víc než Kanada. Jsou to talentovaní kluci, kteří hrají NHL v prvních přesilovkových formacích. Jsou s pukem velice sebevědomí, ohromně šikovní. Dokážou se na ledě najít dobře, je tam častokrát ještě taková extra přihrávka, kterou Tým Evropy ne vždycky čekal," všímal si Fischer.

Získal renomé i jako bílý límeček

Sám nyní působí na pozici ředitele hráčského rozvoje v Detroit Red Wings, za něž odehrál skoro 350 zápasů, než jeho kariéru před jedenácti lety ukončila vážná srdeční příhoda. Hokeje se však šestatřicetiletý bojovník nevzdal a v NHL si vybudoval renomé i jako „bílý límeček".

Před úterním tréninkem si popovídal i s kanadským trenérem Mikem Babcockem, jenž byl na lavičce Red Wings právě při Fischerově kolapsu v roce 2005, loni po deseti letech Detroit opustil a zamířil do Toronta.

Prioritou je však v těchto dnech pro Fischera jednoznačně české mužstvo. „Nejsem jediný z Red Wings, kdo je na Světovém poháru. Třeba Ken Holland je asistentem generálního manažera kanadského týmu. Ve štábech všech týmů je celkem 14 hlavních trenérů NHL. Samozřejmě mě zajímá, jak bude vypadat kemp Red Wings, ale teď mám priority jasně dané."

Reklama

Související témata: