Hlavní obsah

Hadamczik pozval na úvodní soustředění 22 hráčů

PRAHA

Dvaadvacet hráčů včetně šesti nováčků pozval trenér Alois Hadamczik do přípravy reprezentačního týmu pro dvě přípravná utkání proti Slovensku a následné Švédské hry. V pondělí se v Mladé Boleslavi sejdou převážně zástupci extraligových týmů, které vypadly ve čtvrtfinále či do play-off vůbec nepostoupily. Hadamczik povede národní tým s dvojicí nových asistentů Josefem Palečkem a Františkem Musilem.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Největší zastoupení ve výběru budou mít Liberec a Vítkovice, odkud byla povolána čtveřice hráčů v čele s jediným "extraligovým" olympionikem brankářem Milanem Hniličkou. V zahraničí aktuálně působí obránci Jiří Marušák (Petrohrad), Martin Čech (Ufa), útočníci Jan Hlaváč (Ženeva), Miloslav Hořava (MoDo) a brankář Adam Svoboda (Timra).

Šest hokejistů se může těšit na svůj premiérový start v národním týmu. Reprezentační dres ještě neoblékli gólman Lukáš Mensator (Karlovy Vary), liberecký obránce Jan Holub, útočníci Aleš Padělek a Jaroslav Kracík (oba Plzeň) a třinecký Jan Peterek. Bývalý juniorský reprezentant Mensator již v přípravě seniorského týmu byl, loni před MS ale zápasovou šanci nedostal.

Na Švédské hry i s krajánky z NHL?

"Už ve druhém týdnu se mohou přidat například Aleš Píša a Jan Hejda, pro které v Rusku už také skončilo play-off, případně hokejisté z finské ligy," uvedl Hadamczik pro internetový server hokej.cz. Do přípravy na Švédské hry plánuje zapojit i krajánky z NHL, v které skončí základní část 18. dubna. "Máme vytvořenu širší nominaci hráčů, které budeme chtít co nejdříve zapojit do přípravy. Na tréninku bychom je chtěli mít tak třiadvacátého," řekl dnes reprezentační kouč ČTK.

Zda se však tito hokejisté zapojí i do následného turnaje, Hadamczik momentálně neví. "Chtěli bychom prostřídat co nejvíc hráčů. Mají možnost se prezentovat, my si uděláme lepší přehled. Ovšem uvidíme, co umožní pravidla Euro Hockey Tour," uvedl.

Finalisté extraligy mohou v přípravě chybět

"Ideální představa je, že turnaj odehraje mužstvo, které bude z 80 procent tvořit tým pro MS. O konečné umístění poté budou hrát hráči, kteří budou na hraně a třeba deset dalších," nastínil Hadamczik svůj plán. Vedle krajánků z NHL však bude mít problém zapojit do přípravy i hokejisty z týmů extraligových finalistů. Boj o český titul totiž může skončit až 25. dubna.

První sraz před poslední částí sezóny se uskuteční v Mladé Boleslavi 3. dubna a reprezentace se zde budu připravovat čtyři dny. Poté dostanou hráči do pondělí volno a ve středočeském městě se sejdou opět v pondělí 10. dubna na další čtyři dny.

Dva duely se Slovenskem

Další pondělí 17. dubna odstartuje další část přípravy v Kravařích na Opavsku, odkud se o dva dny později hráči vydají do Ostravy, kde se utkají se Slovenskem. O čtyřiadvacet hodin později je čeká odveta v Žilině.

Po dvoudenním volnu se tým sejde 23. dubna v Praze a za dva dny odletí do Stockholmu, kde se vedle turnaje EHT uskuteční i závěrečný zápas o konečné umístění v seriálu, letos vzhledem k nedostatku termínů pouze jeden.

Hned po tomto duelu reprezentanti odletí zpět do Prahy. Závěrečný sraz před MS v Lotyšsku, kde budou Češi obhajovat loňské zlaté medaile z Vídně, se uskuteční ve středu 3. května. O den později poté mužstvo odletí speciálem do Rigy.

Nominace reprezentace na soustředění v Mladé Boleslavi (3. - 6. dubna):
Brankáři:
Milan Hnilička (Liberec), Lukáš Mensator (Karlovy Vary), Adam Svoboda (Timra/Švédsko)
obránci:
Martin Richter, Jan Holub (oba Liberec), Miroslav Blaťák (Zlín), Radek Philipp (Vítkovice), Jiří Hunkes (Třinec), Jiří Marušák (Petrohrad/Rusko), Martin Čech (Ufa/Rusko),
útočníci:
Zbyněk Irgl, Jiří Burger, Petr Hubáček (všichni Vítkovice), Jaroslav Kudrna, Jan Peterek, Jiří Polanský (všichni Třinec), Aleš Padělek, Jaroslav Kracík (oba Plzeň), Tomáš Rolínek (Pardubice), Petr Šachl (Liberec), Jan Hlaváč (Ženeva/Švýcarsko), Miloslav Hořava (MoDo/Švédsko).
Program hokejové reprezentace před MS:
Pondělí 3. dubna:
sraz a soustředění v Mladé Boleslavi (od 3. do 6. dubna a od 10. do 13. dubna).
Pondělí 17. dubna:
sraz v Kravařích na Opavsku.
Středa 19. dubna:
přípravný zápas Česká republika - Slovensko (Ostrava).
Čtvrtek 20. dubna:
přípravný zápas Slovensko - Česká republika (Žilina).
Neděle 23. dubna:
sraz v Praze.
Úterý 25. dubna:
odlet do Švédska na turnaj EHT a následný zápas o konečné umístění.
Středa 3. května:
sraz v Praze.
Čtvrtek 4. května:
odlet do Rigy na MS (od 5. do 21. května).

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko