Hlavní obsah

Jandač nominoval na Karjalu: čtyři nováčci, deset účastníků posledního MS a návrat Kvapila

Praha

Čtyři nováčky zařadil kouč české hokejové reprezentace Josef Jandač do nominace pro listopadový turnaj Karjala. Premiérového startu za národní tým se můžou dočkat brankář Brna Karel Vejmelka a útočníci David Kämpf z Chomutova, Robin Hanzl z Litvínova a Michal Bulíř z Liberce. Téměř po roce se do nároďáku vrací forvard Komety Marek Kvapil.

Trenér Josef Jandač při nominaci hokejového národního týmu.Video: Sport.cz

 
Článek

Dvacetiletý Vejmelka však do zápasů nejspíš nezasáhne. Šanci by dostal jen v případě zranění dalších gólmanů Furcha s Hrubcem. „S Karlem počítáme jako s trojkou. V extralize se jeví velmi dobře, chceme ho vidět v tréninku, aby nasál atmosféru reprezentace a byl připravený na další její akce," uvedl Josef Jandač.

Ten zařadil do nominace celkem 25 hráčů (tři brankáře, osm obránců a čtrnáct útočníků). Třináct hokejistů působí v domácí extralize, deset v Kontinentální lize a po jednom ve Švédsku a Švýcarsku. Deset povolaných hráčů startovalo i na letošním mistrovství světa v Moskvě (gólman Furch, beci Milan Doudera, Jeřábek, Kundrátek, Šimek a útočníci Filipp, Jarůšek, Kousal, Jan Kovář a Tomáš Zohorna).

Nováčci do útoku Davida Kämpf, Robin Hanzl i Michal Bulíř přesvědčili Jandače svými výkony v extralize. „Líbí se mi, jak hrají. Hanzl patří v Litvínově k nejlepším, chci ho vidět i na mezinárodní úrovni, má pro ni parametry. To samé se dá říct i o Bulířovi, jenž měl výbornou už minulou sezónu," vysvětluje svou volbu Jandač.

Takřka po roce se do národního týmu vrací lídr produktivity extraligy Marek Kvapil, na jeho parťáka z útočné formace Komety Martina Erata se ale nedostalo. „Jsem rád, že se vrátil do extraligy a vzal si pod svá křídla talentovaného Nečase. O Martinovi víme, daří se mu, ale v tuhle chvíli pro nás není téma. Chceme, aby se připravoval v klubu, Šanci může dostat v dalších turnajích sezóny," hlásí Jandač.

Ten se rozhodl vynechat i útočníky Romana Červenka ze švýcarského Fribourgu a Michala Birnera z Čeljabinsku, kteří se v září zúčastnili Světového poháru. „Nechceme je tahat z jejich klubů, nepotřebujeme je brát na všechny akce. Teď prostě dostanou prostor jiní. Vzali jsme kluky, kteří by měli tvořit kostru národního týmu," říká Jandač, který chtěl povolat i Jiřího Sekáče, útočníka Kazaně ale trápí zranění.

Národní tým rozehraje turnaj Karjala ve čtvrtek 3. listopadu, kdy v Plzni nastoupí proti Švédsku. O den později se přesune do Helsinek, hlavního dějiště turnaje. Ve finské metropoli vyzve v sobotu domácí tým Suomi, o den později turnaj zakončí proti Rusům.

Utkání v Plzni vynechají obránce Radim Šimek s Michalem Bulířem, kteří o dva dny dříve nastoupí za Liberec k úvodnímu duelu osmifinále Ligy mistrů proti Vítkovicím. Naopak jen souboj se Švédy odehraje forvard Jan Kovář, do Helsinek už s nároďákem nepoletí. „I proto jsme povolali čtrnáct útočníků, dáme šanci jiným," uzavírá Jandač.

Nominace na Karjalu v Plzni a Helsinkách (3.-6. listopadu):
Brankáři:
Šimon Hrubec (Třinec)
Karel Vejmelka (Brno)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Obránci:
Milan Doudera
Vladimír Roth (oba Třinec)
Jan Rutta (Chomutov)
Radim Šimek (Liberec)
Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)
Adam Polášek (Novosibirsk/KHL)
Petr Zámorský (Örebro/Švéd.)
Útočníci:
Tomáš Filippi
Jan Kovář (oba Magnitogorsk/KHL)
Michal Bulíř (Liberec)
Robin Hanzl (Litvínov)
Petr Holík (Zlín)
Richard Jarůšek (Hradec Králové)
David Kämpf (Chomutov)
Dominik Kubalík (Plzeň)
Marek Kvapil (Brno)
Jan Buchtele (Jekatěrinburg/KHL)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Robert Kousal (Davos/Švýc.)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)

Reklama

Související témata: