Hlavní obsah

Česká osmnáctka vstoupila do MS výhrou nad Německem 4:2

ÄNGELHOLM/HALMSTAD

Česká hokejové osmnáctka zahájila mistrovství světa ve Švédsku středeční výhrou nad Německem 4:2. Dvěma góly a jednou asistencí se na úspěšném vstupu v Ängelholmu podílel kladenský útočník Jakub Voráček. Další zápas čeká svěřence trenérů Martina Pešouta a Karla Najmana v pátek od 16:00 proti Bělorusku.

Článek

Vedoucí branky se dočkal český tým v 11. minutě, kdy Voráček za třináct sekund využil první přesilovku na turnaji při Braunově vyloučení. V úvodu druhé části zvýšil po Voráčkově přihrávce Bartoš, ale Němci v 38. minutě snížili díky Ostwaldově trefě.

V závěrečné části přečkal český tým dvě oslabení po faulech Davida Růžičky a Látala, navíc s koncem trestu druhého jmenovaného v 46. minutě uklidnil favorita třetí brankou Tlustý. Při jeho trestu pak nevyužili Němci třetí možnost přesilové hry a Voráček svým druhým gólem pojistil výhru. V 57. minutě už jen zkorigoval stav Brandl.

"Byl to typický první zápas turnaje. Němci hráli tvrdě a byli nepříjemným soupeřem. My jsme vedli v druhé třetině 2:0, ale po zbytečné ztrátě puku nám soupeř ujel a snížil. Velice důležitý gól na 3:1 dal v oslabení Jirka Tlustý, který prošel přes celé hřiště," řekl trenér Pešout.

Vítězný vstup

"Dali jsme pak i čtvrtý gól, soupeř sice po naší přesilovce snížil, ale bylo to až v závěru. My jsme rádi, že máme za sebou vítězný vstup, který je důležitý, a nezáleží na výši výsledku," dodal Pešout. Na oficiální soupisku zařadil 21 hráčů, nevešli se na ni zatím obránce Radim Ostrčil a útočník Jan Semorád.

V utkání skupiny B v Halmstadu prohrálo Slovensko s Kanadou 1:3. Na Azevedův vedoucí gól odpověděl v 27. minutě Konečný, ale ještě v druhé části rozhodl Bouchard. Vítězství úřadujících vicemistrů světa pojistil v power play Sutter.

Skupina A:
Česká republika - Německo 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 11. Voráček (Roman), 23. Bartoš (Voráček), 46. Tlustý, 53. Voráček (Bartoš) - 38. Ostwald (Garten, Brown), 57. Brandl (Pienitz, Fischer). Rozhodčí: Zalaski (Kan.) - Svensson (Švéd.), Espedal (Nor.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 263.
Skupina B:
Slovensko - Kanada 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)
Branky: 27. Konečný - 22. Azevedo, 31. Bouchard, 60. Sutter.

Reklama