Hlavní obsah

Svoboda by znovu bral i trojku

MLADÁ BOLESLAV

Na loňském světovém šampionátu ve Vídni Adam Svoboda obstál v roli třetího brankáře a nechtěl by v národním týmu chybět ani letos v Rize. "Rád bych se mezi trojicí brankářů udržel, i kdybych měl na mistrovství znovu pomáhat jen při tréninku a v kabině," říká gólman, který v sezóně poznal ligovou soutěž tří zemí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Adam Svoboda

Článek

Začal v ruském Toljatti, v lednu stihl osm zápasu za Pardubice a končil v dresu švédského celku Timra. "Naposledy jsem odchytal zápas před více než měsícem, proto mě pozvánka na reprezentační soustředění trochu překvapila," připouští Svoboda.

Dovolenou s rodinou teď na jaro ale stejně neplánoval, takže vše podřídil národnímu mužstvu a vzal to zodpovědně. "Ještě před cestou na kemp do Mladé Boleslavi jsem se připravoval dva týdny individuálně v Pardubicích, abych nepřijel úplně ztuhlý."

Hokej jako v Rusku

Ze švédského angažmá se vrátil s přesvědčením, že snad splnil očekávání, které do něj klub vkládal. "Hlavní bylo nespadnout do baráže, nakonec jsme skončili hned za play-off, devátí a vedení klubu to hodnotilo jako úspěch. Podobně jako v Rusku se hrál hodně defenzivní hokej a na brankáře šlo málo střel."

Na závěr sezóny dostal Svoboda do kabiny českého spoluhráče Rosu a pobyt na severu Evropy pro něj představoval i zajímavou lidská zkušenost. "Timra leží u polárního kruhu, je tam velký mráz a skoro pořád tma. Možná to může působit depresivně, ale naše děti si tam perfektně užili zimu."

Smluvně je Svoboda vázán v Pardubicích, Timra by ale měla zájem, aby tam dál působil. "Uvidím, jaký postoj k tomu zaujme pardubické vedení. Nechce se mi neustále měnit klub a zvykat si na nové spoluhráče i prostředí, takže bych klidně zůstal v prověřeném švédském angažmá. Nyní se ale plně soustředím na reprezentaci, takže to vyřeším až po mistrovství."

Reklama