Hlavní obsah

Hadamczik mluví o dvanácti posilách

PRAHA

Bez posil z NHL si české mužstvo na světovém šampionátu nedovede představit ani reprezentační trenér Alois Hadamczik, i když zatím nechce mluvit o procentuálním zastoupení hokejistů ze zámoří v konečné 25členné nominaci.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Aktuální nabídka hráčů z NHL nabízí především mladé, po úspěchu hladové hráče. "Pracujeme s hokejisty, kteří jsou volní. Nejsme tu od toho, abychom prováděli generační výměnu, ale abychom vytvořili co nejlepší tým," tvrdí Hadamczik, jenž už začal kontaktovat hráče z klubů, které neprojdou do play-off. "Mám jich na seznamu dvanáct. Oslovujeme ty, kteří se prezentují stabilně kvalitními výkony a mají zájem na mistrovství hrát."

Zatím nechce být konkrétní, i když při vyslovení jmen Výborný, Klesla, Martínek, Škoula, Olesz, Vrbata či Balaštík nepatrně přikyvuje. "Mám představu, jak by měl tým vypadat, ale jeho konečnou podobu ovlivní především aktuální forma a zdravotní stav adeptů startu v Rize," upozorňuje kouč, který chce dát příležitost i hráčům s minimem zkušeností v národním týmu, jako jsou Krajíček, Melichar, Z. Michálek, Barinka či Klepiš. "Mohou se předvést."

Dnes si Hadamczik zavolá také s Čajánkem ze St. Louis, který hraje s bolestí kyčle. "Řekneme si, jak se cítí. Pokud by chtěl do Rigy jet, tak má místo v týmu. Někteří kluci v zámoří ale budou na hraně postupu do poslední chvíle, u nich je to otázka až příštích dnů a květnový termín šampionátu nám umožní i počkat na výsledky prvního kola Stanley cupu," líčí Hadamczik. Hokejisté ze zámoří se budou vracet domů po 20. dubnu a trenér je vezme i na turnaj do Stockholmu. "Musí k tomu mít souhlas svých klubů z NHL, ale ten je potřebný i pro mistrovství světa, takže by mohl zahrnovat i přípravu," doplňuje trenér.

Reklama