Hlavní obsah

Reprezentace zahájí zápasovou přípravu na MS s Hniličkou

Čeští hokejisté odstartují ve středu v ostravské ČEZ Aréně proti Slovensku zápasovou přípravu na mistrovství světa v Lotyšsku. Trenérovi Aloisi Hadamczikovi a jeho asistentům Josefu Palečkovi s Františkem Musilem začne krystalizovat konečný výběr na poslední vrchol nabité olympijské sezóny.

Článek

Ze současného třiadvacetičlenného kádru většina hokejistů na šampionát nepronikne, nicméně mají v boji o nominaci větší naději než v nedávných letech.

Nejjistější pozici má liberecký gólman Milan Hnilička, s nímž počítá Hadamczik na post jedničky a měl by se dostat do rytmu jak ve středu, tak i ve čtvrtek v odvetě v Žilině. "Liberec vypadl ve čtvrtfinále, Milan dlouho nechytal, navíc byl i zraněný. Je potřeba ho dostat do permanentní zátěže," řekl Hadamczik novinářům po úterním tréninku v Kravařích.

Vedle Hniličky je v kádru od začátku přípravy několik dalších opor, které sbíraly tituly na světových šampionátech. Útočník Jan Hlaváč povede mužstvo v duelech se Slováky s kapitánským céčkem, k lídrům patří i beci Jan Hejda či Martin Richter.

Naopak premiéru v národním týmu si ve středu odbude hned šestice hráčů - bek Zdeněk Kutlák a útočníci Jaroslav Kracík, Aleš Padělek, Štěpán Hřebejk, Jiří Polanský a dokonce v 34 letech Jan Peterek. Start v reprezentaci ještě nemá ani gólman Lukáš Mensator.

Další fáze přípravy i s hráči z NHL

Duely se Slovenskem, které má v úvodu přípravy podobně poskládané mužstvo, budou především bojem o další naději. "Jedině dobrý výkon posouvá hráče do dalšího kola boje o šampionát. Na mužstvu je vidět, že chce. Po zápasech se Slovenskem zúžíme současný kádr, ale o kolik hráčů, to ještě nelze říct," uvedl Hadamczik.

Do další fáze přípravy, která začne v neděli 23. dubna v Praze, chce zařadit posily z NHL a později také asi pětice finalistů extraligy ze Sparty a Slavie. "Finále se bude hrát ještě v pátek a možná i v neděli. To je pro nás trošku komplikace," řekl kouč.

Gólman Hnilička, který se podílel jako jediný hráč z extraligy na zisku bronzu na olympijských hrách v Turíně, se na zápasový zápřah těší. "Měl bych chytat oba zápasy proti Slovensku a jsem rád. Sice pořád trénuji, ale potřebuji také pár zápasů, abych si k tomu zase trochu čuchnul," řekl ČTK Hnilička.

Hniličkův zraněný kotník je v pořádku

Zraněný kotník z play-off už má naprosto v pořádku a je rád, že měl možnost se několik dnů věnovat tréninku. "Hodilo se mi to, že jsem se mohl dostat zpět do dobré kondice. S olympiádou a nahuštěným programem v extralize na to nebylo tolik času," dodal liberecký gólman.

Jeden z debutantů Jiří Polanský se naopak bude na mezinárodním poli rozkoukávat. "Na premiéru se těším stejně jako ostatní kluci. Jsem rád, že mi ještě neskončila sezóna a budu naplno bojovat. Navíc proti Slovensku je to rivalita.

Přijde se samozřejmě podívat rodina, přítelkyně a nejbližší přátelé," prohlásil třinecký útočník, který okusil i slovenskou extraligu. Ví, že nepatří k hráčům s velkou šancí na šampionát. "Jdu trénink od tréninku. Samozřejmě by to bylo splnění snu, ale zůstávám nohama na zemi," uvedl.

Středeční zápas začne v 17:00 a přímým přenosem ho vysílá druhý program České televize. Odveta se hraje ve stejný čas ve čtvrtek v Žilině.

Pravděpodobná sestava České republiky:
Hnilička - Hejda, Hunkes, Kutlák, Richter, Philipp, M. Čech, Marušák, Blaťák - Hlaváč, Burger, Irgl - Kudrna, Hubáček, Peterek - Hořava, Kracík, A. Padělek - Rolínek, Polanský, Hřebejk.

Reklama

Související témata: