Hlavní obsah

Štefan spěchal z letiště užít si reprezentaci

Martin KézrPrávo

V pondělí dopoledne přiletěl do Prahy a hned z letiště spěchal za hokejovou reprezentací, které právě končil v T-Mobile Areně trénink. Na led s ní útočník Atlanty Patrik Štefan vyjel až večer, kdy se jako šestá zámořská posila zapojil do přípravy na světový šampionát v Rize.

Článek

"O národním mužstvu jsem dlouho snil, takže mě těší, že jsem se v pětadvaceti konečně dočkal a zahraju si za něj," vypráví Štefan, jemuž trenér Hadamczik určil místo centra mezi elitními střelci skandinávských lig Hořavou a Tenkrátem. "Mělo by to klapat. Chci odvést co nejlepší výkony v přípravě a dostat se na mistrovství."

Reprezentační nabídka mu byla adresována už v minulé sezóně. "Start na prosincovém turnaji v Moskvě jsem musel odmítnout z rodinných důvodů. Zrovna za mnou do Tampere, kde jsem během výluky hrál za Ilves, dorazila z Ameriky manželka s dětmi a já je nemohl nechat samotné," vysvětluje někdejší jednička draftu.

Udělal si jméno jako bránící centr

V NHL působí už sedm let. "Udělal jsem si jméno jako bránící centr, jsem využitelný nejen pro oslabení, ale i na přesilovky." Během této sezóny byl Štefan několikrát zraněn, podstoupil i operaci kýly, ale v posledních zápasech základní části se v evropském útoku s Hossou a Kozlovem cítil velmi dobře. "Únava je trochu znát, ale sil bych měl mít dost. Poprvé v životě mám šanci hrát hokej až do konce května, tak to nechci promarnit. Účast v reprezentaci beru jako náplast za neúčast v play-off."

Po informacích od agenta doufal, že se někdo z nároďáku ozve. "Neměl jsem moc čas nad tím přemýšlet, protože jsme do poslední chvíle s Atlantou usilovali o Stanley cup. Stačilo vyhrát o jeden zápas víc, bohužel jsme nezvládli důležité utkání s Washingtonem a zůstalo jen zklamání," líčí.

Manželka jej podporuje

V Atlantě s ním hraje i švagr reprezentačního asistenta Musila. "Bobby Holík o mně reference asi nepodával, i když sedávame spolu v letadle," říká Štefan, jenž prošel všemi juniorskými týmy a hrál i MS dvacetiletých. "Jsem tu sice nováček, ale skoro všechny spoluhráče dobře znám. Se Svobodou jsme působili ve Spartě, než jsem odcházel za oceán, a s Markem jsem si zahrál výborný hokej v juniorech. Reprezentaci přebírá nová generace, rád budu její součástí."

Před debutem na mezistátní scéně dospělých ve Stockholmu se nervozity nebojí, pod tlakem dokáže hrát nejlépe. "Mám to vyzkoušené. Už nejsem ale mladý vyjukaný kluk, spíš budu cítit zodpovědnost. Moc se těším a určitě si rychle zvyknu na evropské pojetí i větší klužiště."

V naplnění snu jej podpořila i manželka. "Je Američanka, ale ví, jak moc jsem chtěl za Česko hrát. Sama mi řekla, že to je pro mě veliká šance. Zatím zůstává s dětmi za oceánem, jsme dohodnutí, že přiletí v polovině května."

Reklama