Hlavní obsah

Hokejistky na boj o olympiádu potřebovaly i speciální omluvenky

Praha

Bojovat o historicky první účast na ZOH odjíždějí dnes v noci vlakem do Švýcarska české hokejistky. Na kvalifikačním turnaji v Arose je od čtvrtka čekají postupně Norky, Dánky a nakonec domácí Švýcarky. Na olympiádu do Koreje se dostanou jen vítězky celého klání.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Manažer týmu hokejistek David Moravec, vpravo trenér Jiří Vozák.

Článek
Fotogalerie

"Hlavním favoritem jsou Švýcarky, které jsou ve světovém žebříčku před námi, ale loni na mistrovství světa i pak na turnaji v Ostravě jsme je porazili, takže malinká výhoda by mohla být na naší straně. Ale soupeřky zase mají domácí prostředí, takže to bude zřejmě úplně otevřené. Celky ze Skandinávie by měly být papírově slabší, ale nemůžeme nic ponechat náhodě. Cíl je jasný, chceme vybojovat postup do Pchjongčchangu," míní trenér Jiří Vozák, jenž pro reprezentantky nachystal ještě před začátkem kvalifikace kemp ve vysokohorském prostředí.

Vždyť i dějiště boje o olympiádu Arosa leží v 1750 metrech nad mořem. Přípravu si hráčky zpestří pondělním přípravným utkáním s dorostenci Churu. „Podařilo se nám poskládat nejsilnější možný tým a holky tím žijou strašně moc. Je na nich vidět, jak se jich drží olympijský sen, jen se tím nesmí nechat svázat," tvrdí Vozák s potěšením, že přijely všechny legionářky v čele s kapitánkou Polenskou, která hraje v ruském Petrohradu. „Nejsložitější bylo vyjednat uvolnění sedmi holek z amerických univerzit. Tam nemají žádnou repre pauzu, takže jsme s trenéry i se školou tak trochu handlovali o každý den, kdy budeme mít reprezentantky k dispozici," vysvětluje generální manažer David Moravec.

Psaly se i speciální omluvenky

„Studijní povinnosti jsou tam prioritou, pár hráčkám jsme dokonce museli do zámoří posílat speciální omluvenky na některé předměty," dodává zlatý olympionik z Nagana, který nyní působí u ženské reprezentace. „Šlo o správné vybalancování našich a školních požadavků, ale třeba University od Maine, kde působí útočnice Vanišová s Přibylovou, dávala najevo, jak je pro ni prestižní záležitostí, že jejich studentky jedou hrát o olympiádu," říká Moravec. Ze zámoří dorazila i Mrázová, která se vrátila k hokeji po roční pauze způsobené zraněním kolena.

Ženská reprezentace je ze dvou třetin tvořena hráčkami působícími v cizině, ale v sestavě jsou i čtyři účastnice letošního MS do 18 let. Na sehrání a vyladění formy bude mít český výběr ve Švýcarsku pět dnů. „Jádro týmu je už delší čas pohromadě, chemie docela funguje a za čtyři roky si holky snad zvykli i na nás," říká Vozák a s úsměvem se obrací na Moravce. „Nelze k nim na střídačce ani v kabině přistupovat úplně jako k chlapům, ale společné máme to, že nám jde o stejnou věc. Spoustu záležitostí si uřídí holky sami, tam je právě důležitá role kapitánky Polenské," dodává kouč.

Nominace českých hokejistek na kvalifikaci ZOH:
Brankářky:
Klára Peslarová (SDE HF/Švéd.),
Blanka Škodová (Prostějov),
Kristýna Bláhová (Tábor)
Obránkyně:
Anna Zíková (Havířov),
Aneta Tejralová (Petrohrad/Rus.),
Pavlína Horálková (Krasnojarsk/Rus.),
Martina Zedníková (Jindřichův Hradec),
Samantha Kolowratová (University of Vermont/USA),
Adéla Škrdlová (Třebíč),
Petra Herzigová
Útočnice:
Lucie Manhartová (obě Sundsvall/Švéd.),
Alena Polenská (Petrohrad/Rus.),
Simona Studentová (Wil/Švýc.),
Lucie Povová (Litoměřice),
Aneta Lédlová (Robert Morris University/USA),
Kateřina Mrázová (University of Minnesota Duluth/USA),
Vendula Přibylová,
Tereza Vanišová (obě University of Maine/USA),
Michaela Pejzlová (Clarkson University, USA),
Denisa Křížová (Northeastern University, USA),
Klára Hymlárová (Opava),
Natálie Mlýnková (Zlín).
Utkání českého týmu v Arose:
Čtvrtek 9. 2., 20.00 h Norsko
Sobota 11. 2., 20.00 h Dánsko
Neděle 12. 2., 16.00 h Švýcarsko

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko