Hlavní obsah

Zatím jsem spíš takový fotr přes Skype, směje se gólman, který se postaví Švédům

Martin KézrPrávo

Do reprezentační branky se vrací po deseti měsících. Volba gólmana pro čtvrteční večerní zápas Švédských her proti domácím hokejistům padla na 28letého Jakuba Kováře chytajícího v ruském Čerepovci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Kovář během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Švédské hokejové hry.

Článek

Tušil jste, že v Göteborgu naskočíte hned do prvního zápasu?

Ne, až ve středu ráno jsem byl určen na Švédy. Bylo jasné, že se o porci utkání s Francíkem (Pavel Francouz) podělíme, a neřešil jsem, který soupeř na mě vyjde. Jsem rád za šanci ukázat, že ještě umím chytat. Cítím se teď asi nejlíp za celou sezónu, tak doufám, že si to přenesu i do nároďáku.

Nepoznamenal vás marný boj Čerepovce o play off?

Snažím se neupadat do psychické jámy, i když tým prohrává. Myslel jsem, že nálada bude ještě horší, když počtvrté za sebou uniklo play off, ale už jsou docela zvyklí. Snažím se dělat v brance to nejlepší, co můžu, a mít tak dobrý pocit ze svých výkonů.

Přispívá k pohodě i nová role otce?

Na tu si ještě zvykám, zatím jsem spíš jen takový fotr přes Skype... Žena se synkem byli během celé sezóny doma v Česku. Měli za mnou poprvé přiletět v listopadu, jenže malej onemocněl. Pak jsme hráli měsíc skoro pořád venku, tak to nemělo cenu, a teď po repre pauze už máme jenom tři zápasy. Snad je dohrajeme se ctí.

Takže jste synka, který se narodil v létě, moc neviděl?

V Čerepovci byli docela vstřícní, takže jsem domů za miminkem lítal každý měsíc. Byl jsem doma šestkrát na tři čtyři dny, takže nějaký čas jsem s rodinou přece jen strávil.

Proč jste dali synkovi nezvyklé jméno Tobin?

Chtěli jsme Tobíka, ale kvůli koncovce ř v příjmení jsme zamítli klasickou podobu Tobiáš.

Váš bratr a kapitán reprezentace Jan má dvouměsíční dítě. Porovnáváte zkušenosti?

On je taky spíš táta přes telefon. Teprve až se sejdeme v létě a budeme měsíc dva s prckem, tak můžeme porovnat, kdo má větší pytle pod očima a kdo toho míň naspal... (smích)

Reklama