Hlavní obsah

Ruská hrozba na úvod. Zkrotí Češi ofenzivní sílu sborné?

lik,škv,kezSport.czPrávo

Začátek zápasu, první gól, nebo více gólů. To vše může ovlivnit průběh celé bitvy. Výjimkou nejsou ani hokejové zápasy na mistrovství světa. A právě Jandačův tým starty a úvodní třetiny zatím nezvládl ideálně. Sborná je pravý opak. Co ukáže čtvrteční zahajovací dvacetiminutovka čtvrtfinálové bitvy? Předchozích sedm utkání může být zapomenuto, rozhodující je dnešek.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ruští hokejisté radují z gólu.

Článek

Na první pohled nejde o tragédii. Tři prohrané úvodní třetiny ze sedmi, dvě remízy a dvě výhry. Při detailnějším pohledu vyskočí jeden fakt.

Češi nezvládli úvodní dvacetiminutovky s týmy, které se probojovaly do čtvrtfinále, což je Kanada, Finsko a Švýcarsko. A co víc. Nedokázalo této trojici v zahajovací části vstřelit ani jeden gól, navíc sami inkasoval hned pětkrát.

Jen proti Finsku Česko dokázalo nakonec vývoj otočit, a to z 0:3 na 4:3 po samostatných nájezdech. Hráči pod Jandačovým vedením sehráli sedm zahajovacích třetin se skóre 6:6, čtyřikrát ale gólová nula.

Česko: první třetiny a konečný stav
0:1 s Kanadou - 1:4
2:0 s Běloruskem - 6:1
0:3 s Finskem - 4:3sn
0:0 s Norskem - 1:0pp
3:0 se Slovinskem - 5:1
1:1 s Francií - 5:2
0:1 se Švýcarskem - 1:3

Rusové jsou na tom úplně obráceně. Zaváhání 0:1 se Švédy, poté už starty, kde nemusela sborná dohánět skóre. Pokud vezmeme střety se současnými čtvrtfinalisty, tak si připsalo dvě výhry (Německo, USA) a porážku se Švédy. Celkové skóre zahajovacích třetin je téměř děsivé - 11:1.

Rusko: první třetiny a konečný stav
0:1 se Švédskem - 2:1sn
2:0 s Itálií - 10:1
3:0 s Německem - 6:3
0:0 s Dánskem - 3:0
3:0 se Slovenskem - 6:0
2:0 s Lotyšskem - 5:0
1:0 s USA - 3:5

Navíc s Rusy, to je vždy větší adrenalin. "Jako Češi to prostě máme v krvi. Už v šestnáctkách pro nás právě Rusové byli soupeřem, kterého jsme chtěli za každou cenu porazit. Na ně jsme automaticky nahecovaní a myslím, že to jsou trochu extra zápasy," myslí si útočník David Pastrňák a kapitán Jakub Voráček souhlasí. "Jsou nejvyhrocenější z pohledu minulosti, jakou zkušenost s Ruskem máme."

Naštěstí se zápas hraje na tři třetiny, kdo postoupí do semifinále?

Jak dopadne úvodní třetina zápasu Česka s Ruskem?
Výhra Česka
53,6 %
Výhra Ruska
35,8 %
Remíza
10,6 %
Celkem hlasovalo 3505 čtenářů.

Reklama