Hlavní obsah

Ať si Kovář vzpomene na své výkony, apeluje Jandač. U Šmída udělal vstřícné gesto

Praha

V kompletním složení se v pondělí odpoledne sešla v pražských Holešovicích česká hokejová reprezentace před turnajem Karjala, první ze dvou přípravných akcí před únorovými olympijskými hrami. Kouč národního týmu Josef Jandač oznámil, že mužstvo k zápasům se Švédy, Švýcary a Rusy povede jako kapitán obránce Jakub Nakládal, jeho asistenty budou útočníci Jan Kovář a Jakub Klepiš.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Josef Jandač přichází na sraz hokejové reprezentace před turnajem Karjala

Článek

„Jsou to zkušení hráči, v nároďáku toho mají odehráno nejvíc. Dobře je znám charakterově i povahově, takže ta volba byla logická," vysvětluje Jandač své rozhodnutí. Pro útočníka Magnitogorsku Kováře bude speciální zejména středeční souboj v Örebro proti domácím Švédům, neboť půjde o jeho jubilejní sté vystoupení v národním týmu.

Do Örebro ani následně do Helsinek, kde Jandačův tým nastoupí v pátek se Švýcary a v neděli s Rusy, nakonec národní tým odcestuje jen se dvěma gólmany - Pavlem Francouzem a Markem Mazancem, který si v reprezentaci, stejně jako obránce Michal Moravčík a útočník Andrej Nestrašil může odbýt debut.

Třetí brankář Patrik Bartošák z Vítkovic absolvuje jen pondělní a úterní tréninky v Praze. Na sever nepoletí, pakliže se tedy žádný z jeho kolegů nezraní. „Na Karjale nás čekají dvě odpolední utkání a na tréninky nebude moc času. Proto nám přijde zbytečné s sebou Patrika tahat," říká Jandač s tím, že proti Švédům se ve středu postaví mezi tři tyče Pavel Francouz.

Jandač, který v neděli v den zápasu s Ruskem oslaví devětačtyřicáté narozeniny, se alespoň pro první zápas turnaje rozhodl složit jeden z útoků výhradně z hráčů Plzně, tedy ve složení Gulaš, Mertl, Dominik Kubalík. A zvědavý je i na výkon Jana Kováře, jemuž se v probíhající sezóně v Magnitogorsku nedaří tak, jak byl zvyklý v minulosti.

Jak v pondělí trénovala česká hokejová reprezentace:
Francouz (Mazanec) - Mozík, Šulák, Nakládal, Šmíd, Kundrátek, Krejčík, Moravčík, Vitásek, Němeček - Radil, Nestrašil, Sekáč - Gulaš, Mertl, D. Kubalík - Řepík, Jan Kovář, Birner - Klepiš, Horák, Zaťovič - Lev.

„Je to dané tím, že to moc nejde celému Magnitogorsku, navíc po letním odchodu Zaripova hraje Honza s jiným spoluhráčem. Proto dostal pozvánku už na Karjalu. Ať se předvede, třeba v nároďáku najde chuť a vzpomene si na svoje výkony," apeluje kouč na Kováře, který proti Švédům nastoupí v centru třetí formace s křídly Řepíkem a Birnerem.

Oproti původnímu záměru být nekompromisní a neuvolnit klubům hrajícím v úterý odvety osmifinále play off Ligy mistrů do reprezentace povolané hráče, nakonec Jandač udělal ústupek a obránce Ladislav Šmíd nebude chybět v dresu Liberce v Göteborgu na ledě Frölundy. I proto, že z Örebro je to do Göteborgu jen 270 kilometrů.

„Měl jsem podmínku, že všichni povolaní reprezentanti z klubů hrajících Ligu mistrů s námi absolvují pondělní a úterní tréninky v Praze a ve středu budou připraveni nastoupit v Örebro proti Švédsku. Láďa Šmíd s tím neměl problém, zároveň ale projevil zájem nastoupit i v úterý za Liberec na ledě Frölundy. Jeho přání jsem vyhověl, dal jsem na pocit hráče," uvedl Jandač.

„Láďa po úterním tréninku s reprezentací odletí s Libercem na jeho zápas do Göteborgu a po něm ho připravené auto převeze za námi do sedmdesát kilometrů vzdáleného Örebro," uzavírá trenér.

Reklama