Hlavní obsah

Markovo nabité léto: dvě operace i jednání s Rangers

Michal OsobaPrávo

Po třech měsících se sparťanský útočník Jan Marek usadil v reprezentační kabině. Naposledy ji opouštěl s pocitem zmaru a zklamání. Těsně před mistrovstvím světa v Lotyšsku ho totiž trenér Hadamczik vyřadil z kádru.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Marek (vpravo) v dresu Sparty.

Článek

Hned na první následující reprezentační akci ale Marek ochotně dorazil. "Vždyť hrát za reprezentaci je snem každého mladého kluka," vysvětluje. Přesto přiznává, že z "last minute" vyřazení z týmu pro mistrovství světa byl dlouho přešlý. "To zklamání i naštvání ve mně bylo. Člověk na to myslí, zvlášť když kouká v televizi na to, jak se klukům daří, a říká si, že tam mohl být také," přiznává tichým hlasem.

O motivaci do nové sezóny tak má postaráno. "Říkám si, že musím hrát tak, abych o mistrovství světa mohl zase bojovat," líčí odhodlaně. První příležitost má již koncem týdne na Česká pojišťovna cupu v Liberci. Možná si s koučem Hadamczikem vyříká i své vyřazení z nominace. "Trenér říkal, že si o tom ještě popovídáme, tak na to asi přijde řeč," připouští. "To vyřazení přišlo den před odletem, tehdy měl asi trenér jiné starosti," přemítá.

Místo moře doktoři

Marek do Rigy neletěl, a tak mohl vyrazit s přítelkyní na dovolenou zapomínat na své zklamání. Jenže přišel další nepříjemný zásah osudu, šestadvacetiletý hráč místo relaxace u moře obíhal doktory. Nejprve absolvoval operaci mandlí, která měla nemilé následky. "Doktoři upozorňovali, že se krvácení ještě může spustit. A mně se to stalo, když jsme se s přítelkyní vraceli z Jindřichova Hradce," popisuje nepříjemné chvíle.

"Asi na 70. kilometru mi to začalo krvácet, poblíž nebyla žádná nemocnice. Tak jsme volali doktora, který mě operoval, a on mi dal nějaké instrukce. Nakonec jsme do Prahy dojeli, ale byla to pěkně dlouhá doba, i když jsme jeli rychle," oklepe se Marek, jenž pak strávil tři dny na jednotce intenzivní péče a zbytek týdne na nemocničním pokoji.

Do role pacienta se opět vrátil už za několik dní, ale tentokrát dobrovolně, na oční oddělení. "Když jsem chodil po nemocnici, viděl jsem laserovou kliniku," líčí Marek, jenž měl na očích jeden a půl dioptrie. "Na zápas jsem nosil čočky, ale bolívala mě z nich hlava, tak jsem se tam byl zeptat. A oni mě vyšetřili, někdo jim odřekl, tak jsem už za týden šel pod laser," popisuje rychlý průběh operace.

Váhu nabral sladkým

Během léčebné kúry ztratil jihočeský odchovanec deset kilo váhy. "Ale já mám strašně rád sladké, tak jsem to díky čokoládě nabral rychle zpět," směje se. Teď už je zpátky na svých 83 kg.

K navrácení fyzické kondice mu pomohla i příprava s fotbalisty Dolních Chaber, jejichž barvy by mohl Marek v budoucnu hájit. "Teď mám registračku v jedné vesnici u Jindřichova Hradce, ale nabízeli mi, že bych na jaro mohl přestoupit do Chaber. Asi jsem se jim líbil," skromně se usmívá.

Stal by se tak i spoluhráčem internacionála Ladislava Vízka. "Teď jsem se byl podívat na jejich přáteláku. Kopal dva přímáky a oba zatočil do šibenice," obdivně pokyvuje hlavou.

Jeho fotbalovou výpomoc by v budoucnu mohl zhatit odchod do zámoří, letos k němu nebylo daleko. "Zástupci Rangers se na mě byli asi osmkrát podívat, možnost odchodu byla," přiznává Marek. "Chtěli se podívat i na mistrovství světa, ale bohužel to pak padlo. Nějaká nabídka sice přišla, ale byla nevýhodná," říká sparťanský útočník. Přesto zůstává NHL jeho snem. "Když člověk dostane šanci, není nereálné si tam zahrát. Do New Yorku by mě to táhlo, ale teď je mojí prioritou Sparta," zdůrazňuje.

Reklama