Hlavní obsah

Naganské setkání po dvaceti letech? Až v létě, Jarda by stejně nemohl, směje se Hašek

Praha

V únoru si připomene dvacet let od slavného triumfu v Naganu, ale hokejový svět bude už žít aktuálním bojem o olympijské medaile v Pchjončchangu. Bývalý gólman Dominik Hašek vidí mezi oběma akcemi několik pojítek, byť hry v Koreji budou ochuzeny o hráče z NHL.

Foto: Jan Škvor, Sport.cz

Bývalý gólman Dominik Hašek na archivním snímku.

Článek

Máte v plánu výroční setkání se spoluhráči z Nagana?

Má to na starosti Jirka Šlégr, určitě bychom se rádi viděli. Ale není vhodné to dělat během olympiády, všichni se budeme dívat, dojde na to pravděpodobně v létě. Koneckonců Jarda by ještě furt nemohl přijet. (úsměv)

Jak vidíte sílu českého týmu?

Pro naše mužstvo to bude trochu jinačí, hráči se nebudou sjíždět z celého světa, rozdíl mezi nejlepšími týmy nebude velký. Je důležité, aby se kluci jako parta dali dohromady a přesně věděli, co mají na ledě dělat. Nebudeme favority, ale to mi trošičku připomíná právě Nagano před dvaceti lety, může nám to sedět. Tehdy jsme vzali hrozně zodpovědně hned první zápas (s Finskem) a narostlo nám sebevědomí.

Z pohledu diváka vás mrzí, že poprvé od roku 1994 budou chybět hráči z NHL?

Hodně mě mrzí, jak se NHL rozhodla. Už proto, že sami hráči si to nepřáli. Jenže rozhodují majitelé, kteří hráče podepsali za velké peníze a ti jsou vázáni smlouvami… Na druhou stranu ta olympijská myšlenka je silnější a nepochybuju, že hokej bude nesmírně sledovaný i bez největších hvězd, ten rozdíl nebude velký.

Sdílíte pohled, že český hokej na absenci hráčů z NHL může vydělat?

Asi jo. Kanada nemůže mít tak dobré mužstvo a nebude největším favoritem, stejně tak Amerika. A naši toho možná můžou využít.

Sledujete, jak se skládá český tým? Trenér Jandač hodně sází na zkušenost.

Zkušenosti jsou důležité, ale je třeba tam mít hráče, kteří mají rychlost a důraz. Nemám nic proti třem čtyřem zkušeným hráčům, ale olympijský tým nesmí stát jen na nich. Takže bych to nepřeháněl, je dobré to rozložit.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko