Hlavní obsah

Nečasova inspirace pro šampionát? Loňská Břeclav

Čestmír FolkSport.czPrávo

Je mu teprve osmnáct, ale chystá se už na svůj druhý světový šampionát hokejistů do dvaceti let. Od útočníka Brna Martina Nečase se navíc čeká, že bude na přelomu roku patřit v americkém Buffalu k tahounům českého reprezentačního týmu.

Foto: Sport.cz

Martin Nečas bude patřit k tahounům dvacítky na MS.

Článek

„Takovou roli mívám v mládežnických výběrech skoro pokaždé. Nemám ani teď problém přijmout roli jednoho z lídrů. Naše výkony budou ovšem závislé na fungování celého mužstva. Když bude každý dělat na ledě to, co má, můžeme uspět. Už se hrozně moc na mistrovství těším," říká Nečas, jenž na začátku sezóny odehrál jeden zápas v NHL za Carolinu, ale poté se kvůli většímu hernímu vytížení vrátil do české extraligy.

Do kempu se těšil

„Uvítal jsem, že jsem zpátky v Kometě, ale do kempu nároďáku jsem nastoupil hrozně rád. Kluky jsem už dlouho neviděl. Snad se nám podaří pořádně se sehrát, už by bylo na čase dosáhnout na dvacítkách zase na nějaký větší úspěch. Mužstvo máme kvalitní," tvrdí.

Pokud by se to českému celku povedlo, Nečas by si vylepšil dojem z letošního zpackaného mistrovství světa do 18 let na Slovensku, kam dorazil se zpožděním jako výrazná posila, avšak dotáhnout tým k medaili se mu nepodařilo. „Snažím se už na to nemyslet. Inspiraci si hodlám raději vzít z loňského Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi," připomněl český triumf na tradičním turnaji osmnáctek, k němuž přivedl tým v roli kapitána.

Je přesvědčený, že návrat na užší zámořské kluziště mu bude vyhovovat. „Je na něm víc šancí, skoro všechno se odehrává kolem brány. Stačí jedna povedená klička a jste ve střelecké pozici," líčí Nečas. Očekává mimořádně vyrovnaný turnaj. „Rozhodovat mohou zase přesilovky. Proto mě těší, že jsem si v poslední době vylepšil procento úspěšnosti na buly, které jsem měl po comebacku do Brna zpočátku v extralize hodně nízké," připustil sebekriticky.

Vánoce neřeší

Nevadí mu, že už podruhé za sebou nebude trávit vánoční svátky doma s rodinou. „Hokej je můj život a já jsem šťastný, že můžu na mistrovství být," má jasno Nečas. Nervozitu z toho, že bude v Americe pod drobnohledem zástupců Caroliny, jíž stále patří a rád by se v ní v příští sezóně definitivně zabydlel, si nepřipouští.

„Vždyť i v Brně mě někdy sleduje Robert Kron, s kterým jsem občas v kontaktu," připomněl Nečas, že skautem Caroliny pro Evropu je někdejší reprezentant a bývalý forvard Komety.

Když v říjnu opětovně navlékl brněnský dres, předsevzal si, že musí o několik kilogramů zesílit. „Částečně se mi to už povedlo. Nemůžu ale každý měsíc nabrat dvě kila, to bych se na ledě nepohnul," směje se.

Reklama

Související témata: