Hlavní obsah

V Kanadě oslavují kata Čechů. Ti se ale pohřbili sami, píší v zámoří

Buffalo/Praha

I když nezačali dobře, nakonec kanadští hokejisté proti České republice na MS do dvaceti let překvapení nepřipustili a po hladké výhře 7:2 si zajistili účast v boji o zlato. Tamní média pochopitelně velebí především autora hattricku Drakea Bathersona.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Kanadský forvard Drake Batherson po jednom ze svých tří gólů do sítě Josefa Kořenáře. Vlevo obránce českého týmu Jakub Galvas.

Článek

Z devatenáctiletého rodáka z Fort Wayne se stal v Buffalu nečekaný hrdina hokejové velmoci.

„Zůstával celou kariéru nepovšimnut, nebyl ani pozván na letní kemp týmu Kanada a dlouho nezajímal ani kouče dvacítky Dominiquea Ducharmea, jenž ho má přitom v QMJHL pravidelně na očích. Bathersonův výkon byl teď ale pro postup do bojů o zlato klíčový," velebí kanadský server Sportsnet jednoho ze tří nejlepších střelců mistrovství, jehož si v draftu vybrala Ottawa až na 121. místě.

Kanadská média ale také připouští, že Pešánův tým na začátku favorita zaskočil. „I když konečné skóre vypadá, že to byla snadná jízda, Kanada se ocitla v neznámém teritoriu. Po gólu Filipa Zadiny vůbec poprvé na turnaji prohrávala. A nebýt štěstí při české přesilovce, mohla se vyhrabávat ještě z hlubšího příkopu," připomíná list Ottawa Sun skvělý úvod Pešánova týmu.

„Jenže místo toho začali Češi sami sebe pohřbívat zbytečnými vyloučeními. Kanada proměnila tři přesilovky za sebou a vyrovnaný zápas se proměnil ve výprask," dodává list.

Duel velmi zajímal také Švédy, kteří po vyřazení domácích Američanů vyhlíželi finálového soupeře. „Češi šokovali publikum i kanadské hokejisty vedoucím gólem Filipa Zadiny. Nicméně Kanaďané dvěma góly z přesilovky ve třech minutách ještě v první třetině zápas otočili a nakonec Čechy přejeli," píše švédský list Aftonbladet.

Ten cituje také kouče Tre Kronor Tomase Monténa, který český zápas ani nedokoukal do konce. „Díval jsem se jen dvě třetiny, pak jsem televizi vypnul. Zápas už byl jednoznačně rozhodnutý," odepsal Montén Čechy už po 40 minutách.

Svého překvapivého čtvrtfinálového přemožitele bedlivě sledovali i ve Finsku. „Češi začali semifinále skvěle. V úvodních minutách zápas ovládali, Kanada pak díky přesilovkám zápas otočila. Agresivním a přímočarým hokejem i díky hrdinovi Bathersonovi duel ovládla," hodnotí utkání finský deník Yle.

Reklama

Související témata: