Hlavní obsah

Slovensko, nebo USA. Čtvrtfinálová historie je nevyzpytatelná

Pchjongčchang

Jméno soupeře pro středeční čtvrtfinálovou olympijskou bitvu (4:10 SEČ) se česká hokejová reprezentace dozví až necelých dvaadvacet hodin před zápasem, trenéři proto musí v taktických přípravách na utkání počítat s oběma variantami protivníka.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Budou se čeští hokejisté zdravit s fanoušky i po čtvrtfinálové výhře?

Článek

Zatímco na předešlých olympiádách Češi vždy už po odehrání základní skupiny věděli, na koho ve vyřazovací části jako první narazí, nyní musí čekat na výsledek předkola play off mezi USA a Slovenskem. „Sháněli jsme záznamy zápasů obou týmů na turnaji, polovinu prostě nepoužijeme. Vlastně necelou polovinu, protože Slováci s Američany spolu hráli ve skupině," připomínal trenér Josef Jandač výhru zámořského celku 2:1.

Až si to oba týmy rozdají v odvetě v rámci předkola play off nanovo, Češi budou trénovat ve vedlejší hale v Kangnungu. Až poté tedy mohou začít s finálními analýzami soupeřovy hry. „Videokouč Denis Havel nám všechno podle pokynů sestříhá, na nás už bude jen stanovení taktiky. Záležet ale bude hlavně na našem výkonu," uvědomoval si Jandač.

Zatímco Slováci resp. Američané už od neděle vědí, že ve čtvrtfinále by narazili na Čechy, Jandačův výběr má zase výhodu dvoudenního odpočinku, a měl by tak být na ledě čerstvější. „Každý volný den navíc je nesmírně důležitý. Na olympiádě jdou zápasy v rychlém sledu za sebou a každá hodina hraje obrovskou roli. Zjistili jsme to už v neděli proti Švýcarům, kteří o den dříve hráli až čtyři hodiny po nás a bylo to na nich znát," soudil kapitán národního týmu Martin Erat.

Česko ve čtvrtfinále ZOH
1994 Lillehammer: Česko - Kanada 2:3 v prodl.
Tým vedený trenéry Hlinkou a Neveselým ještě šest minut před koncem třetí třetiny vedl, Kanada ale vyrovnala a v prodloužení rozhodl Kariya. V zápasech o konečné umístění pak Češi zdolali USA a Slovensko a skončili pátí.
1998 Nagano: Česko - USA 4:1
Po proslovu kapitána Růžičky o první přestávce přišel ve druhé třetině třígólový obrat. Svěřenci kouče Hlinky pak porazili Kanadu i Rusy a na hrách, jichž se premiérově zúčastnili hráči z NHL, vybojovali senzační zlato.
2002 Salt Lake City: Česko - Rusko 0:1
Češi s kapitánem Jágrem sice sbornou přestříleli, na brankáře Chabibulina ale za celý zápas recept nenašli. Jediný gól vstřelil ve druhé třetině Afinogenov, svěřenci kouče Augusty skončili celkově sedmí.
2006 Turín: Česko - Slovensko 3:1
Brankář Hnilička chytal na ZOH poprvé od začátku utkání a nestačil za stavu 2:0 jen na gól Gáboríka. Češi sice následně podlehli v semifinále Švédům, v boji o bronz ale porazili Rusy. Pod dosud poslední medailí ze ZOH, kterou získal i současný kapitán Erat, je podepsaný trenér Hadamczik.
2010 Vancouver: Česko - Finsko 0:2
Bezbrankový stav platil ještě v 54. minutě. Pak Erat vyhodil puk do hlediště, v následném oslabení navíc Kubina ztratil helmu a Finové rozhodli. Národní tým vedený Růžičkou, jemuž dělal asistenta i Jandač, obsadil sedmé místo. Byl u toho i Červenka.
2014 Soči: Česko - USA 2:5
I o čtyři roky později zažili hry v ruském přímořském letovisku Erat s Červenkou. Američané čtyřmi góly v první polovině duelu vyhnali Pavelce z branky a Hadamczikův tým bral konečnou pátou příčku.
S kým se podle vás český tým utká ve čtvrtfinále olympijského turnaje?
S USA
57 %
Se Slovenskem
43 %
Celkem hlasovalo 14774 čtenářů.

Reklama

Související témata: