Hlavní obsah

Finsko - Česko 1:3Vítězný úvod! Hokejisté v závěru Finy zlomili

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Zadina 0 : 1
12. Suomela 1 : 1
50. Jaškin 1 : 2
60. Nestrašil 1 : 3
Záznam online reportáže

Jan ŠvandaSport.czPrávo
Aktualizováno

Český národní hokejový tým vstoupil do domácích Carlson Hockey Games vítězně! Ve čtvrtečním úvodním vystoupení udolal v Pardubicích Finsko 3:1. Vyrovnaný zápas rozsekl útočník St. Louis Dmitrij Jaškin, který v 50. minutě při početní výhodě dorazil puk za finského brankáře Kilpeläinena a zaznamenal premiérový gól v seniorské reprezentaci. Konečný výsledek pak stvrdil střelou do prázdné branky Andrej Nestrašil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dmitrij Jaškin střílí vítězný gól českého týmu v utkání s Finskem.

Článek
Fotogalerie

Premiéru v reprezentačním áčku si odbyli obránce Pavlík i draví útočníci ze zámoří Chytil, Chlapík a Zadina. V brance se poprvé od bitvy o bronz na olympiádě v Pchjongčchangu objevil Francouz, který dovedl Čeljabinsk až do semifinále play off KHL.

Jako první se ve svižně hraném utkání osmělili domácí. Šťastný přihrával před branku, Tomášek ale v tísni nasměroval puk vedle tyče. Hned vzápětí pardubickým ochozům zatrnulo, když se na levém kruhu zjevil zcela osamocený Manninen, jenž měl dostatek času zamířit, jenže na Francouze nevyzrál.

Češi následně zatápěli soupeři v přesilovkách. První ještě nevyužili, při druhé, kdy na trestné lavici seděl za podražení Honka, už ale jásali. Zadinovu tečovanou přihrávku si před číhajícím Jaškinem nešťastně srazil holí do vlastní branky obránce Riikola. Osmnáctiletý mladík, který na přelomu roku zářil na juniorském šampionátu, tak oslavil první trefu v seniorském národním mužstvu.

Blesková finská odpověď

Finové však přispěchali s bleskovou odpovědí. Suomelova teč ještě svůj cíl nenašla. Ve 12. minutě si však centr druhé formace vybruslil od mantinelu a přes obránce Pavlíka střelou na lapačku srovnal. Jandačovi svěřenci si chtěli jednogólový náskok vzít okamžitě zpět. Hodně aktivní byla na ledě zámořská formace Jaškin - Chytil - Zadina, brankář Kilpeläinen ale další kotouč za svými zády nedovolil. Naopak udeřit mohlo na druhé straně, když v přesilovce pálil Palola, Francouz ovšem včas vymrštil svůj levý beton.

V úvodu prostřední části nejprve Chytil rozezvučel tyč finské branky, poté však domácí výběr prožil perné chvilky. Nejprve mu pomohlo štěstí, když Palola orazítkoval brankovou konstrukci a poté přečkal i dvě krátké dvojnásobné přesilovky.

Výborný výkon podal brankář Francouz, jenž v polovině duelu zlikvidoval dorážku Riikoly. Češi se v oslabeních ubránili a následně převzali iniciativu. Do šancí se dostávali hlavně z brejků. Nestrašil v přečíslení dva na jednoho vyzval ke skórování Horáka, Kilpeläinena však nepřekonal. Puk do sítě posléze nedopravili Musil, důrazný Jaškin ani Kubalík, který bránu přestřelil. Těsně před pauzou zase Riikolu vychytal Francouz.

Ve třetí třetině se oba týmy snažily rozhodnout. Po Pláňkově ráně dorážel bekhendem Moravčík. Poté byl vyloučen na dvě minuty za podražení Vaakanainen a český tým trestal. Jaškin si před brankou našel puk a dorazil ho za bezmocného Kilpeläinena. Pojistku měl na hokejce Tomášek, finský gólman ale vytáhl parádní zákrok lapačkou a dal svému týmu ještě šanci na obrat.

Ten se však nekonal, naopak do prázdné klece pojistil výhru domácích Nestrašil. Český tým je tak v přípravě na mistrovství světa stále neporažený. Jeho druhým soupeřem na turnaji budou v sobotu od 14:20 Švédové.

Ve druhém čtvrtečním utkání Carlson Hockey Games prohráli v Jaroslavli hokejisté Ruska se Švédskem 1:2. 

Turnaj Carlson Hockey Games v Pardubicích:
Česko - Finsko 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 10. Zadina (D. Sklenička), 50. Jaškin (Kaut, D. Sklenička), 60. Nestrašil - 12. Suomela (Näkyvä). Rozhodčí: Oskirko, Soin (oba Rus.) - J. Ondráček, Špůr (oba ČR). Vyloučení: 9:6. Využití: 2:0. Diváci: 6212.
Česko: Francouz - Pyrochta, Jordán, Pláněk, D. Sklenička, F. Pavlík, T. Pavelka, J. Galvas, Moravčík - Nestrašil, Horák, D. Kubalík - F. Zadina, Chytil, Jaškin - M. Kaut, Chlapík, Červenka - A. Musil, Tomášek, D. Šťastný. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Finsko: Kilpeläinen - Pokka, Riikola, Honka, Kivistö, Näkyvä, Vaakanainen, Jokiharju - Palola, Manninen, Jormakka - Puustinen, Suomela, Savinainen - Rajala, Sandell, Ikonen - Anttila, Niemi, Enlund. Trenéři: Lauri Marjamäki, Jussi Tapola a Mikko Manner.
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko5300214:89
2.Česko5210215:148
3.Finsko520129:127
4.Švédsko5200310:146

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články