Hlavní obsah

USA - Česko 4:1Hokejová osmnáctka podlehla obhájcům zlata, o bronz vyzve Švédy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Hughes 1 : 0
22. Wahlstrom 2 : 0
31. Zábranský 2 : 1
36. Stastney 3 : 1
43. Weiss 4 : 1
Záznam online reportáže

Čeljabinsk/Praha
Aktualizováno

Po senzačním čtvrtfinálovém vyřazení Kanady se další překvapení české hokejové reprezentací do osmnácti let nepovedlo. Svěřenci trenéra Davida Bruka prohráli v semifinále mistrovství světa s obhájci zlata z USA 1:4 a v neděli budou hrát o bronz se Švédskem. Američané budou o zlato stejně jako před rokem bojovat s Finskem. O jediný český gól se postaral obránce Libor Zábranský, nejlepším hráčem byl brankář Lukáš Dostál, který si připsal 43 úspěšných zákroků.

Foto: Sport.cz

Čeští hokejisté do osmnácti let se radují z gólu proti Kanadě.

Článek

Dosud poslední českou medailí na MS hráčů do osmnácti let je stříbro z roku 2014. Tehdy se o něj zasloužili i současné hvězdy David Pastrňák, Jakub Vrána nebo Pavel Zacha.

"Nebudeme si nic nalhávat. Soupeř byl lepší a nám oproti (čtvrtfinálovém) zápasu s Kanadou chyběl bojovný duch. Možná jsme neměli šťávu, nevím. Amerika byla o level lepší než Kanada," uvedl Zábranský.

Svěřenci trenéra Davida Bruka ve čtvrtfinále nečekaně vyřadili favorizovanou Kanadu a ani v souboji s úřadujícími světovými šampióny nebyli favority. Do první velké šance se dostal Jeník, brankáře Knighta ale pokořit nedokázal. I díky tomu se Američané ve 4. minutě dostali do vedení, když Dostála překonal Hughes.

Gólman Brna ale stejně jako ve čtvrtfinále chytal výborně a zlikvidoval řadu soupeřových šancí. Z brejku jej nepřekonal Caufield, v podobné šanci neuspěl na druhé straně ani Lauko. V 18. minutě trefil Jacob Pivonka, syn bývalého československého reprezentanta Michala Pivoňky, tyč.

Dalšího gólu se Američané dočkali ve druhé třetině, ve které měli souvislý tlak od úvodního vhazování. Ve 22. minutě Dostála překonal po rychlém protiútoku Wahlstrom, který měl později i výhodu trestného střílení. Další branku ale nepřidal.

"Lukáš výborně vychytal nájezd, prosadili jsme se a najednou jsme byli na koni. Soupeř znejistěl, měli jsme dvě tři dobrá střídání. Jenže poté jsme zase hloupě inkasovali. Dle mého třetí gól rozhodl," řekl Zábranský, který v polovině utkání po rychlém protiútoku snížil.

Výběr USA ale inkasovaný gól nepoznamenal. Zámořští hráči nadále diktovali tempo a jen díky Dostálovi byli Češi ve hře. V 36. minutě sice zvýšil Stastney střelou od modré čáry na 3:1, ale jinak si Dostál ve druhé části připsal 18 zákroků. Jeho protějšek Knight měl jen tři.

V 43. minutě přidal čtvrtý gól Američanů Weiss a bylo jasné, že obrat se konat nebude. Ústřední postavou utkání byl i nadále Dostál, jenž si připisoval jeden zákrok za druhým. Popáté ale již neinkasoval.

"Američané byli lepší v dovednostech a bruslení. Velmi dobře kontrolovali kotouč, kombinovali a hráli trpělivě. Mentálně byli lépe připraveni než my. Drželi se více svého systému. My naopak přidávali věci, které tam nepatřily," uvedl kouč Bruk.

Prvními finalisty se stali Finové. Český tým se z prohry pokusí rychle oklepat a v neděli zabojovat o bronzovou medaili. "Musíme na porážku zapomenout. Nyní máme před sebou malé finále a rozhodně chceme placku. Švédsko je výborně technicky vybavený tým. Nemáme se na co šetřit, necháme tam všechno," dodal Zábranský.

MS hokejistů do 18 let v Čeljabinsku - semifinále:
USA - Česko 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Hughes (Wahlstrom, Farabee), 22. Wahlstrom (Farabee), 36. Stastney (Miller, Wise), 43. Weiss (Stastney) - 31. Zábranský (Kvasnica, Jeník). Rozhodčí: Alarie (Kan.), Holm - Nordlander (oba Švéd.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 6459.
Česko: Dostál - Zábranský, Haš, Malík, Klejna, Doktor, Adámek - Lauko, Jeník, Kvasnica - Pekař, Blümel, Čajka - Gajarský, Plášek, Střondala - Sklenář, Pytlík, Kropáček. Trenéři: Bruk, T. Martinec a Studnička.

Reklama

Související témata: