Hlavní obsah

Reprezentační pozvánku na Karjalu dostal i Čechmánek

Jirka G. NovákSport.cz

Nominaci hokejové reprezentace na druhý díl Euro Hockey Tour, turnaj Karjala Cup v Helsinkách, odtajnil v pondělí hlavní trenér českého týmu Alois Hadamczik. Asi největším překvapením je pozvánka pro pětařicetiletého brankáře Romana Čechmánka, v současnosti hráče švédského Linköpingu. V týmu figuruje také pět nováčků, kteří zažijí atmosféru v reprezentaci poprvé.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Roman Čechmánek ještě v dresu Karlových Varů.

Článek

Hadamczik potvrdil, že při sestavování nominace na turnaje EHT bude upřednostňovat především hráče z domácí extraligy, pro Karjalu jich pozval šestnáct. Absolutními nováčky jsou obránci Josef Hrabal (Vsetín), Jakub Čutta (Liberec), a Jan Platil z finské Raumy. Z útočníků pak dostal pozvánku poprvé Pavel Brendl ze švédské Mory a Ivan Huml z TPS Turku.

Huml zaujal Hadamczika při nedávné inspekční cestě ve Finsku stejně jako spoluhráči z týmu Lukko Rauma Platil a Josef Straka. "Huml předvádí dobrou práci s pukem a disponuje dobrou orientací v defenzívě. Straka je chytrý hráč, který ubyl trochu na váze a má nyní lepší pohyb. Je vůdčí osobností v klubu. U Platila mne zaujala jeho agresivita a bruslení," tvrdí kouč.

Před MS možná osloví i Reichela, nebo Dopitu

Zájem měl i o další české hráče působící v Evropě, ale Pavla Skrbka a Josefa Marhu trápí zranění. "Marha má potíže s přitahovačem, Skrbka trápí třísla. Zraněné rameno má i Jaroslav Bednář, o kterého jsem měl zájem. Všichni jsou ale ochotni reprezentovat," řekl Hadamczik. Pavla Rosu, jemuž se daří v ruské superlize, chce pozvat na prosincový turnaj v Moskvě. "Nyní jsem se snažil využít více hráčů, které jsem měl možnost vidět nebo jsou vyzkoušeni," vysvětlil.

Stále se nevzdává ani služeb starších ostřílených hráčů, kteří už ale naznačili svůj konec v národním týmu. "Hráči jako Reichel, Dopita, Šlégr - momentálně jsme s nimi nemluvili, ale víme že jejich výkonnost je stále dobrá. Uvidíme, jakou výkonnost budou mít před mistrovstvím světa, pak budou případně osloveni," dodal na závěr Hadamczik.

Češi chtějí jiný termín svého turnaje

Reprezentace má v neděli sraz v pražské T-Mobile Areně, v úterý 7. listopadu pak hraje přátelské utkání v Plzni. Poté ještě bude nominace zúžena o dva obránce a jednoho útočníka. Ve čtvrtek se už v rámci Karjala Cupu utkají v pražské Sazka Areně se Švédy. Až pak následuje letecký přesun do Helsinek, kde o víkendu hrajeme s Ruskem a domácím Finskem.

Ve Finsku hodlají činovníci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) znovu otevřít otázku změny termínu svého turnaje v Liberci. Česká pojišťovna Cup se dosud konal v září a pokaždé jej trápily nízké návštěvy. "S dalšími organizátory turnajů Euro Hockey Tour chceme prosadit přesunutí turnaje na duben. Týkalo by se to však jen let, kdy se nebudou konat zimní olympijské hry," řekl generální sekretář ČSLH Martin Urban.

Nominace ČR na Karjala Cup 2006:
Brankáři: Roman Čechmánek (Linköping/Švéd.), Roman Málek (Plzeň),
obránci: Miloslav Gureň (Novosibirsk/Rus.), Josef Hrabal (Vsetín), Petr Čáslava (Pardubice), Jakub Čutta (Liberec), Miroslav Blaťák (Mora/Švéd.), Radek Hamr (Kloten/Švýc.), Zdeněk Kutlák (Č. Budějovice), Jan Platil  (Lukko Rauma), Tomáš Žižka (Slavia).
útočníci: Petr Hubáček, Zbyněk Irgl (oba Vítkovice), Ondřej Veselý, Jiří Šimánek, Václav Nedorost (všichni Č. Budějovice), Jaroslav Hlinka, Petr Ton (oba Sparta), Jan Marek (Magnitogorsk/Rus.), Libor Pivko, Petr Sýkora  (oba Pardubice), Josef Straka (Lukko Rauma),  Pavel Brendl (Mora/Švéd.), Ivan Huml (TPS Turku),  Václav Varaďa (Davos/Švýc.), Radek Matějovský (Plzeň).

Reklama