Hlavní obsah

První úkol pro český hokejový výběr: zabrzdit Kanaďany!

Toronto

Den D je tu. Poprvé od památného semifinále Světového poháru z roku 2004 se český tým utká na kanadské půdě s mužstvem z kolébky hokeje. Úvodní duel World Cupu v Torontu napoví, jaké šance má výběr trenéra Josefa Jandače. Hosté věří, že velkého favorita přinejmenším hodně potrápí.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Čeští hokejisté vstupují do Světového poháru.

Článek

Čeští hokejisté jsou při turnaji ubytováni v luxusním hotelu Shangri-La, jehož název je odvozen od mýtického místa z britského románu Ztracený obzor, kde může člověk dosáhnout absolutního štěstí. Najít svůj hokejový ráj je teď úkolem pro tým, s nímž pro nejvyšší příčky v zásadě počítá jen málokdo.

Češi ale roli otloukánků zásadně odmítají. „Kanaďané jsou taky jenom lidi. Jsou to hráči, jako máme my. Mohou mít lepší dovednosti, hrát s větším sebevědomím, protože zažili v minulosti větší úspěchy. Ale zápas začíná 0:0 a my tu šanci máme stejnou jako oni," řekl asistent Václav Prospal a svůj entuziasmus se snažil přenést na hráče.

Poslední výhra nad Kanadou je ale stará už šest let, na zlatém mistrovství světa v roce 2010 se díky ní Češi dostali do play off. Od té doby ale Javorovým listům šestkrát podlehli, naposledy v květnové pražské přípravě na světový šampionát.

Napodobí 40 let starou senzaci?

Po dvou výhrách v přípravných zápasech nad Ruskem a Severní Amerikou do 23 let však Jandačův tým zjistil, že je konkurenceschopný a narostlo mu sebevědomí. „Při hře pět na pět šanci máme," tvrdí kouč a apeluje na hráče, aby hráli jednoduše a vyhnuli se zbytečným faulům a ztrátám puku.

Předpokládané sestavy:
Kanada: Price - Bouwmeester, Doughty, Vlasic, Weber, Pietrangelo, Burns - Marchand, Crosby, Bergeron - Couture, Toews, Stamkos - Tavares, Getzlaf, Perry - Duchene, Giroux, Thornton.
Česko: Neuvirth (Mrázek) - Polák, Kempný, Šustr, Nakládal, Z. Michálek, Jordán - Voráček, Plekanec, M. Michálek - Pastrňák, Hanzal, Palát - Hemský, Faksa, Frolík - Červenka, Sobotka, Jaškin.

Kdo nastoupí v brance, ovšem trenér tají, ačkoli statistiky z přípravy nahrávají spíš Michalu Neuvirthovi. Do čtvrtého útoku by se měl vrátit na pozici centra Vladimír Sobotka, který utrpěl zranění v petrohradském zápase s Rusy.

Před 40 lety způsobil československý tým v Kanadě velkou senzaci, když gólman Vlado Dzurilla zkrotil domácí hvězdy a Milan Nový zařídil v závěru výhru 1:0. Česká reprezentace věří, že má na to, aby někdejší hrdiny napodobila.

„Kdybychom šli do zápasu se sklopenou hlavou, tak snad ani nemá cenu nastoupit. Když se vyvarujeme chyb, všechno je otevřené. Jádro kanadského týmu je sice pohromadě už nějakých šest let od olympijského zlata ve Vancouveru, asi jsou opravdu nejlepší na světě, ale porazit se dá každý," tvrdí Voráček.

Zda na jeho slova dojde, se ukáže v noci na neděli od 2 hodin SELČ.

Reklama

Související témata: