Hlavní obsah

Bettman: SP a start hráčů z NHL na olympiádě spolu nesouvisí

Toronto

O tom, zda se na olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu v roce 2018 představí i hokejisté z NHL, nerozhodne úspěch či neúspěch Světového poháru. V Torontu, kde prestižní turnaj v sobotu začal, to novinářům řekl komisionář elitní kanadsko-americké soutěže Gary Bettman.

Foto: Profimedia.cz

Komisionář NHL Gary Bettman.

Článek

Hráči z nejlepší ligy světa startují na olympiádách od her v Naganu 1998, zda se však představí i na akci za dva roky, stále není jisté. Mezinárodní olympijský výbor a Mezinárodní hokejová federace (IIHF) o jejich uvolnění jednají se zástupci NHL již řadu měsíců, doposud se však nedohodly.

Právě obnovení tradice Světového poháru, který se hrál naposledy před dvanácti lety, je podle mnohých dalším důvodem, proč NHL hokejisty zpoza Atlantiku na olympiádu nepustí. Podle Bettmana to však není pravda.

"Skutečnost, že pořádáme Světový pohár a věříme, že bude mít velký úspěch a budeme v něm pokračovat, neznamená, že hráči nemohou také jet na olympiádu," uvedl Bettman. "Je ale pravda, že existují relevantní komplikace týkající se zastavení sezony v jejím prostředku," podotkl šéf ligy.

NHL i majitelé klubů nejsou moc nakloněni myšlence, že by v únoru přibližně na dva týdny zastavili soutěž a nejlepší hráče uvolnili na turnaj, který se koná na druhé straně světa. MOV a IIHF navíc ještě nedávno oznámily, že se nově nechtějí podílet na pojištění hráčů a hradit cestovní náklady.

Výhodou MOV i IIHF je, že sami hráči na olympiádu chtějí. Například hvězdný ruský útočník Alexandr Ovečkin i v Torontu potvrdil, že v Pchjongčchangu bude startovat. Již dříve řekl, že na hry odletí, i kdyby NHL nebyla přerušena. "Hráči chtějí na olympiádě hrát. Přerušení byznysu za čtyři miliardy dolarů na několik týdnů však není nejjednodušší věc na světě," podotkl šéf hráčské asociace NHLPA Donald Fehr.

Reklama

Související témata: