Hlavní obsah

Slováci z Výběru Evropy se na Čechy těší. Z Haláka, Cháry a spol. je černý kůň turnaje

Marek Burkert (Toronto)Sport.czPrávo

Na začátku přípravy na Světový pohár vypadal tým Evropy jako uměle stvořený slepenec hráčů osmi zemí, který neví, proč by měl táhnout za jeden provaz. Po prvním zápase je z něj černý kůň turnaje.

Foto: Kevin Sousa, Reuters

Slováci ve Výběru Evropy brankář Jaroslav Halák a obrovitý obránce Zdeno Chára se na duel s českou reprezentací těší.

Článek

Skvělý gólman, efektivní výpady, důmyslné kombinace a favorit z USA byl na kolenou. „Šli jsme do utkání velmi skromně, v první části udělali kluci dobrou práci, nedali Američanům moc prostoru v naší třetině, a když už prošla nějaká střela, tak jsem ji viděl," líčil po výhře 3:0 brankář Jaroslav Halák, jeden ze šesti Slováků v sestavě. „Možná nejsme nejrychlejší mužstvo, ale zkušeností máme dost," řekl obránce Zdeno Chára.

Jaký rozdíl proti přípravným duelům se Severní Amerikou do 23 let. „Za čtyři třetiny proti těmhle mladíkům jsme měli skóre 1:9," připomněl kouč Evropy Ralph Krueger. „Potřebovali jsme najít identitu. A stalo se. Ukázalo se, že jsme nevybrali žádné zoufalce."

Pro Slovince Kopitara nebo Němce Draisaitla jde o nevídanou příležitost, jakou by na reprezentační úrovni patrně nikdy nezažili. „Hrál jsem proti Švédsku snad dvě stě zápasů, ale nikdy jsme nic neuhráli. A najednou jsem v týmu, který jim naložil šestku," líčil po generálce na turnaj Dán Frans Nielsen.

Každý z mužstva si našel nějakou motivaci. Třeba právě Slováci se určitě budou chtít dnes vytáhnout na český tým. „Asi to bude dost specifický zápas. Jako pokaždé proti sousedům," řekl Marián Gáborík. „Bude to rozhodně zvláštní pocit," prohlásil Halák.

Hráčům Evropy před zápasy ani nezní žádná hymna, na dresech však mají vlaječku ze země, odkud pocházejí, a v srdci touhu ukázat, že na Světovém poháru nejsou jen do počtu.

„Předvedli jsme charakter, ale byl to jen začátek. Čekají nás Češi a Kanada. Potřebujeme výkon ze zápasu s Američany zopakovat," pronesl Krueger.

Jak dopadne zápas Česko - Výběr Evropy v Torontu?
Vyhrají Češi v základní hrací době
50 %
Zvítězí Češi v prodloužení nebo nájezdech
4,1 %
V základní hrací době vyhraje Výběr Evropy
39,2 %
Výběr Evropy zvítězí v nájezdech nebo prodloužení
6,7 %
Celkem hlasovalo 10413 čtenářů.

Reklama

Související témata: