Hlavní obsah

Legendární střelec Nedomanský mapuje svůj životní příběh se synem ve filmu

Toronto

Československá hokejová legenda Václav Nedomanský sice na svou hokejovou kariéru podle svých slov moc nevzpomíná, ale fanoušci budou mít možnost jeho životní příběh přibližně za rok zhlédnout ve filmu. Dvaasedmdesátiletý bývalý kanonýr, který v roce 1974 emigroval z bývalého Československa, na snímku pracuje v současné době se svým synem.

Foto: Profimedia.cz

Legendární hokejista Václav Nedomanský ukazuje dres, v němž získal titul mistra světa v roce 1972.

Článek

"Začali jsme asi před půl rokem. Bude to dokončené asi během roku. Celý ten proces bude zdokumentovaný správným způsobem. Měl jsem nabídky na jiné zpracování v Americe i v Kanadě i v Česku a Slovensku. Pořád jsem se tomu nějak bránil, oddaloval jsem to," řekl Nedomanský v rozhovoru pro ČTK, hokej.cz a Český rozhlas.

Se synem Václavem, který se po skončení hokejové kariéry pohybuje ve filmovém průmyslu, se do toho rád vrhnul. "Já jsem poměrně privátní člověk, ale se synem nemám žádné zábrany. Mělo by to to být něco unikátního. Bude to celkový pohled na tehdejší i současnou situaci," prozradil "Big Nedo" o snímku mapujícím jeho cestu po útěku za Železnou oponu před Švýcarsko do vysněné NHL.

Se synem sháněli na projekt spoustu dobových dokumentů. "Bylo to těžké, ale jsou samozřejmě různé fondy, aby to bylo kvalitní. Vašek je zkušený, on už dělal několik takových věcí," podotkl Nedomanský, který hrál v NHL za Detroit, St. Louis a New York Rangers.

"Budou v tom třeba Bobby Hull, Frank Mahovlich, Bobby Orr, hodně lidí, s kterými jsem hrál. Materiálů je hodně, ale musí se to poskládat, aby to mělo nějakou jednotnou formu. Je už i trailer," doplnil dlouholetý hráč Slovanu Bratislava, jenž ve 30 letech po odchodu z Československa začal hrát WHA za Toronto Toros a pak ještě působil v Birminghamu.

Syn se nespecializuje jen na sport

Celý příběh je podle Nedomanského v kostce těžké popsat. "Samozřejmě v té době bylo hodně lidí nespolehlivých a různé výmluvy, nikdo nebyl schopný říct ano nebo ne. Můj syn přišel do Kanady, když mu bylo tři a půl. O spoustě věcí taky neměl informace. I při tom filmu mu můžu říct, co ho zajímá, a týká se to jeho i našeho života. Myslím, že ho to obohatí," podotkl Nedomanský.

Pětačtyřicetiletý Václav Nedomanský mladší, který během kariéry působil v nižších zámořských soutěžích a v sezóně 1993/94 hrál v české extralize za Litvínov, má za sebou už několik filmových projektů.

"On je editor. Dělal spoustu zajímavých věcí. Teď dokončil jeden o hokejistovi, který zabloudil v horách, zmrzly mu nohy a museli mu je amputovat. Je to o tom, jak se vrátil do života," popsal jeho práci Nedomanský.

Nespecializuje se ale na snímky jen o sportu. "Dělal spoustu zajímavých věcí. Třeba film o vojácích, kteří trpí poválečným syndromem. Byl to dokonce druhý film na festivalu Washingtonu, který tam ukazovali. Je mladý, má nápady, je pracovitý a zatím se mu daří," dodal Nedomanský.

Reklama

Související témata: