Hlavní obsah

Brankáři v ohni obstáli. Když vidíte, jak Kanada Michala koupe, tak je vám ho líto, říká Mrázek

Toronto

Když trenéři české hokejové reprezentace reprezentace hodnotili výkony v obou zápasech Světového poháru, našli pokaždé spoustu chyb a neduhů. Jedinou výjimkou byli gólmani. Michal Neuvirth i Petr Mrázek předvedli, že česká brankářská škola stále existuje.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Český brankář Petr Mrázek chytá střelu obránce Romana Josiho z Výběru Evropy. Vlevo přihlíží útočník Martin Hanzal.

Článek

Neuvirtha Kanaďané zasypali padesáti střelami, Evropané jich na Mrázka vyslali 41 a jen díky obětavým zákrokům detroitského gólmana živili Češi až do prodloužení naději na výhru. „Těch střel, co šly na naše brankáře, bylo strašně moc, Myslím, že by se to mělo držet někde na třiceti, to je takový ten průměr," dumal Jakub Voráček.

„Když vidíte ze střídačky, jak tam Kanada Michala vyloženě koupe, tak je vám ho až líto," povzdechl si Mrázek, jenž se ale hned od začátku pondělního zápasu také ocitl v jednom kole. „Petr nás držel, chytil trestné střílení, později měl fantastický zákrok ve dvojnásobném oslabení," řekl trenér Josef Jandač.

Ačkoli byl jasně nejlepším českým hráčem, oba inkasované góly v základní hrací době Mrázka pěkně štvaly. Při tom prvním zrovna přebíral upuštěnou hokejku, když se Chára trefil od mantinelu. „Tu ránu jsem moc neviděl. Šla přes dva hráče. Náhodně tam spadla. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdybych hokejku měl. Ale na to se nehraje," mrzelo Mrázka. A druhá evropská trefa z hole Zuccarella? „Puk mi trochu zaplaval, ztratil jsem ho z očí," dodal český brankář.

Čeští brankáři na SP
Michal NeuvirthPetr Mrázek
50střely41
44zákroky38
88,0úspěšnost %92,7

„Prostě přišla taková střela, která propadla do brány... Ale nelze Petra vinit. Podržel nás v jiných situacích, stejně jako v prvním utkání Neuvirth. Jedině kvalitní výkon brankářů nám dává naději," tvrdil Jandač.

Jeden kvalitně obsazený post ale na úspěch v turnaji nestačí. Dominik Hašek v olympijském Naganu předváděl úžasné výkony, góly za spoluhráče ale nedával. V Torontu se pak jasně ukázalo, že konkurenceschopnost českých útočníků a obránců je teď bohužel na zcela jiné úrovni než před osmnácti lety...

Porazí čeští hokejisté ve svém závěrečném vystoupení na Světovém poháru tým USA?
Ano
39,5 %
Ne
60,5 %
Celkem hlasovalo 9518 čtenářů.

Reklama

Související témata: