Hlavní obsah

Poprvé v historii Česku v posledním zápase o nic nejde. Ve hře je ale prestiž a čest

Toronto

Poprvé v historii samostatného státu hraje česká hokejová reprezentace ve svém posledním zápase na velkém turnaji pouze o prestiž. Kdepak semifinále Světového poháru, naděje na postup ze skupiny v noci na středu zhasla. Proti Američanům bude mužstvo Josefa Jandače usilovat o výhru, která na českém údělu nic nezmění.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Český útočník Jakub Voráček slaví se spoluhráči gól proti Výběru Evropy.

Článek

Naposledy na turnaji trénoval tým v komplexu MasterCard Centre, ve čtvrtek ho čeká už jen předzápasové rozbruslení, noční souboj o čest proti USA a pak dojde na loučení s turnajem, jenž se nepovedl.

Drtivá většina hráčů zůstane v zámoří, aby se zapojila do tréninkových kempů týmů NHL, pár hokejistů s trenéry nasedne na letadlo do Evropy a zbydou jen trpké vzpomínky. Definitivní konec nadějí znamenala výhra Kanady nad USA.

Češi na zámořských turnajích
Canada Cup 1976finále
Canada Cup 1981semifinále
Canada Cup 1984konec ve skupině
Canada Cup 1987semifinále
Canada Cup 1991konec ve skupině
Světový pohár 1996konec ve skupině
Světový pohár 2004semifinále
Světový pohár 2016konec ve skupině

„Štve mě to," odvětil kapitán Tomáš Plekanec. „Motivací je ale pořád zápas za národní tým. Pro každého hráče by to měl být svátek." Češi po porážkách s Kanadou a Výběrem Evropy nastoupí v duelu zklamaných. Frustrace favorizovaných Američanů je ale ještě o dost větší, nejspíš si ji budou chtít vybít právě na Jandačově výběru. „Musíme dát do hry trochu víc než soupeř, který má v týmu spoustu hvězd v čele s Kanem," řekl Plekanec.

Trenéři pošlou do branky Petra Mrázka, který držel české naděje proti týmu Evropy. „Je škoda, že už o nic nejde. Ten zápas ztratí náboj," litoval Mrázek, který vychytal Američany na juniorském šampionátu v roce 2012, kde byl vyhlášen nejlepším gólmanem.

Pravděpodobné sestavy
Česko: Mrázek – Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán – Pastrňák, Plekanec, Palát – Voráček, Hanzal, M. Michálek – Hemský, Sobotka, Červenka – Jaškin, Faksa, Frolík.
USA: Bishop – Carlson, McDonagh, Niskanen, Suter, Byfuglien, E. Johnson – Oshie, Pavelski, van Riemsdyk – Kane, Stepan, Abdelkader – Wheeler, Kesler, Parise – Palmieri, Backes, Pacioretty.

Zatím ale nebylo jasné, zda do hry zasáhne Radek Faksa, jenž sice s mužstvem ve středu po poledni trénoval, ale ještě ho čekala lékařská vyšetření.

„Je to na nic. Když v posledním zápase o nic nejde, tak je to blbý," povzdechl si útočník Roman Červenka, „Frustrace tam pořád je," prohlásil i Ondřej Palát. „ O to větší, že v zápase s Evropou chyběl kousek. Kdyby se podařilo dát gól v tom prodloužení, tak tady sedíme a vypadá to všechno úplně jinak."

Teď už jde ale jen o to, zda si Češi do statistik zapíšou alespoň jednu výhru. „Je to Světový pohár, hrajeme za svoji zemi a já se na ten zápas těším. Chceme udělat dobrý výsledek, i když se nám nepodařilo postoupit," dodal Palát.

Porazí čeští hokejisté ve svém závěrečném vystoupení na Světovém poháru tým USA?
Ano
39,5 %
Ne
60,5 %
Celkem hlasovalo 9518 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články