Hlavní obsah

Kanada nás položila víc, než měla, povzdechl si kapitán Plekanec

Toronto

Nad očekávání odehráli přípravné zápasy, ale pak je v prvním utkání Světového poháru rozsápala Kanada a šestigólový debakl zanechal na českých hokejistech velké stopy. Postup do semifinále jim unikl, a kapitána Tomáše Plekance to ještě nějakou dobu nepřestane štvát.

Foto: Nick Turchiaro, Reuters

Kapitán českého mužstva Tomáš Plekanec (vlevo) v souboji s Kanaďanem Jonathanem Toewsem.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Česko - USA

O nic už nešlo, je tedy výhra nad Američany pro vás důležitá?

Je. Jsem rád, že jsme to zvládli, že jsme ukázali charakter mužstva a odbojovali to. Dělali jsme ale zase chyby v obraně, ztráceli puky, z čehož oni měli šance a tlak, ale Mráza to zase výborně pochytal. Pak už jsme hráli obětavě, puky jsme vyhazovali a ubránili se.

Celý turnaj hodnotíte jak?

Zklamání. Chtěli jsme předvést víc, ty dva zápasy se nám nepovedly vůbec. Je to škoda, měli jsme na víc. Ale asi nás ta Kanada položila víc, než měla. A my už se z toho nedostali. Mluvili jsme o tom hodně, že nechceme, aby to na nás dolehlo. Ale potom to bylo vidět první půlku proti Evropě. Úplně zbytečně, ale to se stává, to je hokej. Je to o hlavě a my jsme to prostě nebyli schopni předvést.

Uniká českému hokeji dál světová špička?

Je to krátký turnaj. Nechci to hodnotit, spíš jsem zklamaný z výkonu, ze hry, kterou jsme předváděli. Je to rychlé, nepovede se jeden zápas a je těžké se z toho dostat. Nezvládli jsme to. Ale jsou za námi týmy, u kterých se čekalo, že budou hrát daleko lépe. My přeci jen skončili s jednou výhrou a remízou.

Včetně přípravy jste ale ze šesti zápasů pětkrát hráli vyrovnaně.

Předvedli jsme tam i dobré věci. Ta Kanada na nás ale dolehla. Neumím na to odpovědět, není ale potřeba hledat výmluvy. Jsou tu mladí hráči, kteří si tím nějak prošli a za čtyři roky, nebo za dva na olympiádě z toho budou čerpat.

Je kruté, že jste po dvou zápasech už neměli o co hrát?

Je to rychlé. Zklamali jsme, o tom žádná, výkony měly být lepší. Člověk než se probere, je venku z turnaje. Nezvládne půlku zápasu a vypadne.

Jak fungoval realizační tým?

Bylo to výborné. Příprava na zápasy, mítinky byly na parádní úrovni. Trenéři to měli připravené. Jen jsme nebyli schopni to přenést do zápasů. Když jsme to v nich dělali, tak jsme byli úspěšní. Každý hráč věděl, co dělá ten vedle něj. Když jsme to neplnili, tak v tom byl chaos a dělali jsme minely, které se za normálních okolností nestávají.

Měli by u týmu zůstat bývalí hráči z NHL?

Stoprocentně. Mají zkušenosti, vědí, čím si hráči procházejí na ledě. Je to super, že český hokej jde tím směrem. Že bere hokejisty, co hráli v nároďáku dlouho. Vědí, o co jde, bylo to vidět. Věřím, že výsledky budou přicházet. Že nebudeme tak špatní, jak se o nás soudí. Je na nás, abychom to předvedli na ledě.

Reklama

Související témata: