Hlavní obsah

Karlovarští pokřtili novou arénu výhrou nad Libercem

Hokejisté úřadujícího extraligového mistra Karlových Varů v úterním úvodním utkání Tipsport Hockey Cupu pokřtili novou KV Arénu výhrou nad Libercem 4:2. Duel před návštěvou tří a půl tisíce příznivců rozhodl trefou v 52. minutě reprezentační obránce Ondřej Němec. Dvakrát skóroval kapitán Energie Václav Skuhravý, který pojistil výsledek v závěru v oslabení, navíc při power play Severočechů.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Václav Skuhravý (vpravo) a Petr Kumstát (uprostřed) z Karlových Varů v souboji s Jiřím Moravcem z Liberce

Článek

Západočeši se po čtvrteční úvodním přípravném utkání proti ruskému Orenburgu v nedalekém Ostrově nad Ohří poprvé představili ve svém novém prostředí, kam se stěhovali ze zastaralého zimního stadionu v Dolní Kamenné, přezdívaného "plecharéna".

Nový multifunkční stánek pro šest tisíc příznivců se zaplnil zvědavými příznivci více než z poloviny a první trefu si v něm připsal v osmé minutě útočník Milan Hluchý. Na nové prostředí si všichni zvykali. Na rozdíl od dalších tref domácích hala při využití světelných efektů nepotemněla, střelec zase nebyl zvyklý, že si může záznam své trefy prohlédnout na kostce nad ledem.

"Na začátku byli všichni ještě takoví roztěkaní, takže asi ani při mém gólu nezhasli. Všechno to chce čas. Atmosféra byla pěkná. Ze začátku lidi koukali, co kde je. Byli takoví překvapení, od druhé třetiny už začali pořádně fandit," řekl po utkání novinářům Hluchý. "Na to, že to byl přípravný zápas, tak přišlo hodně lidi a bylo to super."

Karlovarští se mohou těšit v sezoně pravděpodobně ještě na větší zájem příznivců. "Podle prodaných permanentek vypadá, že bude chodit hodně lidí a bude zážitek tady hrát," doplnil Hluchý.

Otázkou je, jestli dokážou nahradit specifickou bouřlivou atmosféru staré haly. "Je to složité. Tak byli lidi nalepení na plexisklech, stáli a ta hala je úplně jinak akusticky řešená. Tady to bude jiné, ale zase tady bude třeba měřič hluku a další možnosti. Záleží jak ten diskžokej lidi vyburcuje, pustí víc muziku."

Liberec bez gólmana Tera Leinonena a útočníků Petra Nedvěda, Milana Bartoviče nebo Václava Nedorosta na trefy Hluchého a Skuhravého dvakrát odpověděl díky gólům Michala Bárty a Tomáše Klimenty, ale v závěrečném dějství zajistil úspěšný křest Němec.

Skuhravý pak potvrdil výsledek do prázdné branky. I karlovarský kapitán si pochvaloval atmosféru zápasu. "Bylo to pěkný, na přátelský utkání opravdu dobrá návštěva," řekl Skuhravý.

Navíc není v nové hale znát vliv venkovního počasí, konkrétně nyní letního vedra. "Kdyby to bylo celou sezonu, tak by to bylo dobrý," doplnil Skuhravý s tím, že led se oproti dnešku bude jistě zlepšovat jako v tréninkové hale, kde se tým do nedávné doby připravoval. "Je tu led jen tři dny," dodal.

Nová posila Karlových Varů právě z Liberce Václav Pletka, ostatně jako i jeho nedávní spoluhráči, mohl porovnat stánek s Tipsport Arenou Severočechů, jejíž je KV Arena prakticky kopií. "Hala je podobná, jen v Liberci byla ta modrá taková uspávající, zatímco tady ta červená burcuje," popsal dojem, který vytvářejí především sedadla v hledišti.

Plzeň udolala v poháru Hradec Králové až po nájezdech

Hokejisté Plzně vstoupili do bojů skupiny A Tipsport Cupu výhrou 3:2 po samostatných nájezdech nad Hradcem Králové. Domácí šetřili pět útočníků základního kádru Jaroslava Kracíka, Martina Adamského, Marka Bombersbacka, Tylera Scofielda a především hrajícího majitele Martina Straku. V obraně chyběla pouze zkušená posila z Liberce Jaroslav Modrý. Prvoligový soupeř naproti tomu dorazil kompletní.

Úvodní třetinu vyhráli překvapivě hosté díky Bergrově povedené teči a i prostřední část zahájil gólově opět Hradec, když Volráb potrestal chybu v plzeňské rozehrávce. Poté ovšem domácí výrazně přidali a ještě do přestávky snížil mladík Pitule po Bendově přihrávce. Navíc již v první minutě závěrečné třetiny vyrovnal po Vlasákově vybídnutí Heřman.

Víc už ale Západočechům srdnatě bojující hosté nepovolili a muselo se prodlužovat. Průběh nastavených minut měli v režii hosté, domácí brankář Francouz, který v polovině zápasu vystřídal Pöpperleho, jim ale skórovat nedovolil.

Následné nájezdy ovládli hráči Plzně, když uspěli Vlasák a Kovář. Exekutoři soupeře recept na mladého gólmana nenašli.

Další zápas před nadcházející extraligovou sezonou sehraje Plzeň opět v rámci Tipsport Cupu ve čtvrtek 6. srpna na ledě pražské Sparty.

Českobudějovičtí zdolali Chomutov

Hokejisté Českých Budějovic zdolali v úvodním utkání skupiny A Tipsport Hockey Cupu doma prvoligový Chomutov 1:0. Jedinou branku dnešního utkání vstřelil v osmé minutě obránce Lukáš Poživil. O čisté konto se podělili Roman Turek s Jakubem Kovářem.

Jihočeši vstoupili do utkání svižně a brzy šli do vedení po přímočaré akci Mertla s Poživilem. Houževnatý soupeř postupně hru vyrovnal, v druhé třetině měl obrovskou šanci Charousek, ale netrefil odkrytou Turkovu branku.

Domácí Šimánek v 27. minutě neproměnil trestné střílení, stejný hráč byl blízko ke skórování i v polovině třetí třetiny, ani tentokrát ale gólmana Hanuljaka nepřelstil.

Hosté v závěru hráli 68 vteřin power play, ale srovnat skóre nedokázali. Budějovičtí trenéři dali příležitost mladým hráčům Jankovi a Rodovi, představil se také švýcarský útočník Spencer Rezek.

Třinec utrpěl doma debakl se Zlínem 2:9

Třinečtí hokejisté utržili na svém ledě od Zlína v úvodním zápase Tipsport Hockey Cupu ve skupině D debakl 2:9. Na jednoznačné prohře domácích se v úterý dvěma góly podílel kanonýr Jaroslav Balaštík, brankářská posila Ocelářů Tomáš Duba se ve své premiéře po sedmé brance nechal vystřídat. Obě branky vstřelili domácí v přesilové hře.

Oceláři se v předsezonním období zaměřili na získání defenzivně laděných hráčů, ke zlepšení obranné činnosti ale nedošlo. Ba naopak. Zlín se lépe pohyboval, kombinoval, byl důraznější před brankou a nemilosrdně trestal četné nepřesnosti Třince.

Přestože hostující hráči měli v první části pět vyloučených, nasázeli Dubovi čtyři branky. Domácí snížili pouze ve dvojnásobné početní výhodě, kdy Peterek se štěstím překonal Štůralu.

Obraz hry se nezměnil ani v dalším průběhu zápasu. Hosté byli nebezpečnější, důraznější a postupně svůj náskok navyšovali. Duba, který i přes sedm inkasovaných branek tým nejednou podržel, si ve své premiéře kalich hořkosti dopil do dna v 39. minutě, kdy střelu zlínského obránce Míky tečoval bruslí obětavým zákrokem Peterek a vysokým obloučkem padající puk zapadl do sítě překvapeného třineckého gólmana. Po této brance se Duba nechal vystřídat, jeho náhradník Martin Vojtek však taky brzy kapituloval.

V závěrečné části přiblížil Třinecké potupné desítce Rachůnek, dvouciferného počtu branek se však zlínští hráči, na jejichž nízkou produktivitu žehral před utkáním trenér Zdeněk Venera, nedočkali. Poslední slovo patřilo domácím, kteří díky Malcovi skóre kosmeticky upravili.

Kometě stačila k vítězství ve Znojmě druhá třetina

Hokejisté extraligového nováčka Komety Brno vstoupili do Tipsport Cupu vítězstvím ve Znojmě nad domácími Orly 4:1. V repríze loňského pohárového finále v úterý rozhodla Kometa o svém vítězství čtyřmi brankami v druhé třetině. Zápas měl před téměř čtyřmi tisícovkami fanoušků svižné tempo i bouřlivou diváckou kulisu, v níž měla převahu hlasivek Kometa.

Ta se ale dlouho nedokázala střelecky prosadit. Navíc v závěru úvodní třetiny brněnský obránce Křetínský nestačil v oslabení vyhodit kotouč z vlastní třetiny a po Staňkově přihrávce puk před bezmocným brankářem Hylákem tečoval Kýhos.

Ve znamení jednoznačné převahy Komety se odehrála druhá třetina. Už po 27 sekundách potrestal chybu znojemských zadáků Selingr, po jehož přihrávce Dopita vyrovnal. O necelé dvě minuty později překonal domácího brankáře Horčičku Korhoň. Pojistku na vítězství Komety dali opět v rozmezí dvou minut dalšími dvěma góly obránce Mojžíš střelou od modré čáry a Erat, jenž po Dopitově chytré přihrávce uzavřel skóre.

Znojmo si v třetí třetině ještě vypracovalo několik slibných příležitostí, střelecky se už ale neprosadilo.

Mladá Boleslav podlehla Ústeckým Lvům

Hokejisté Mladé Boleslavi v repríze posledních dvou barážových soubojů s Ústím nad Labem neuspěli a v úvodním utkání Tipsport Cupu v úterý prohráli 4:5.

Středočeši přitom do duelu vstoupili výborně, když už v šesté minutě otevřel skóre střelou z otočky Boháč a ve 14. minutě zvýšil povedenou střelou od modré Kasík. Jen o necelé dvě minuty později však snížil ranou z podobného prostoru ústecký Ondřej Kříž.

Také v druhé třetině si vzal slovo jako první domácí Boháč, který se prosadil v oslabení v 28. minutě. Vzápětí však znovu snížil na jednobrankový rozdíl hostující Mikulík.

K následným dvěma gólům výrazně pomohly Severočechům chyby mladoboleslavských beků. Jindrovu hrubku ztrestal v 34. minutě Janků, o čtyři minuty později pro změnu zaváhal Čížek a skórující Šaffer poprvé posunul Ústecké do vedení.

Ani v poslední části hry branek nijak výrazně neubylo. Hned na její úvod využil přesilovku Bahenský, čímž vyrovnal na 4:4, ovšem klíčovou rozdílovou trefu obstaral v 47. minutě ústecký Kloz.

Kladno rozstřílelo Vrchlabí 6:1

V úvodním utkání skupiny C letního Tipsport Hockey Cupu zvítězilo Kladno nad prvoligovým týmem Vrchlabí vysoko 6:1. Před zraky hvězdného odchovance Jaromíra Jágra se v úterý domácí představili poprvé v sestavě s Petrem Tenkrátem a nadále zkoušejí i obránce Ivana Majeského. "S Tenkrátem jsme domluveni na první tři zápasy v sezoně," uvedl generální manažer Kladna Otakar Černý.

Hosté mohli jít do vedení hned v úvodu, ale Mikšovský neproměnil trestné střílení. V dalším průběhu zápasu již jednoznačně dominoval extraligový tým, který díky Kallovi a Bělohlavovi vedl po první třetině 2:0.

"Kluci na úvod sezony hráli velice dobře," pochválil kladenský výkon spokojený Jágr. Hosté se dočkali snížení v 28. minutě, kdy vstřelili alespoň čestný gól.

1. kolo Tipsport Hockey Cupu
Skupina A:
Mountfield České Budějovice - KLH Chomutov 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávka: 8. Poživil (Mertl). Rozhodčí: Pešina - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 1961.
HC Plzeň 1929 - HC VCES Hradec Králové 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 40. Pitule (Benda), 41. M. Heřman (Vlasák, Tvrdík), rozh. nájezd Vlasák - 15. Berger (Pazdera, Roubík), 23. Volráb. Rozhodčí: Šindler - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 7:9. Bez využití. Diváci: 1256.
Skupina B:
Mladá Boleslav - Ústí nad Labem 4:5 (2:1, 1:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Boháč (Šterbák), 14. Kasík (Gajovský, Žabka), 28. Boháč (Bahenský), 42. Bahenský (Sýkora) - 16. O. Kříž (Janků, Alinč), 30. Mikulík (Klobouček, Pšurný), 34. Janků (Alinč, Gýna), 38. Šaffer (Alinč, Gýna), 47. Kloz (Čaloun, Pazourek). Rozhodčí: Smitka - Podrazil, Žídek. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1086.
Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 8. Hluchý (Prošek, Kristek), 28. Skuhravý (Košťál, Němec), 52. Němec (Skuhravý, Zaťovič), 60. Skuhravý - 25. Bárta (Urban), 33. Klimenta (Hunkes, Kašpařík). Rozhodčí: Zubzanda. Vyloučení: 4:5. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 3540.
Skupina C:
Kladno - Vrchlabí 6:1 (2:0, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Kalla (Horna, Bělohlav), 20. Bělohlav (Bílek), 24. Patera (Diviš, Martin Procházka), 32. Tenkrát (Kalla), 35. Kuchler (Tomajko, Kalla), 60. Bělohlav (Diviš, Čurilla) - 28. Hruška (Novajovský). Rozhodčí: Fraňo - Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 6:4. Využití: 2:0. Diváci: 500.
Skupina D:
Oceláři Třinec - PSG Zlín 2:9 (1:4, 0:4, 1:1)
Branky: 17. Peterek (Cartelli), 60. Malec (Tomas) - 10. Leška (Bořuta), 14. Balaštík (Rachůnek, Bořuta), 15. Köhler (Nosek), 18. Kubiš z trestného střílení, 25. Balaštík (Rachůnek), 31. F. Čech, 39. Míka, 39. Sivák (Mokrejš), 57. Rachůnek (Balaštík, Štůrala). Rozhodčí: Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:12, navíc Balej - Köhler oba 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 764.
Orli Znojmo - Kometa Brno 1:4 (1:0, 0:4, 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Kýhos (Staněk) - 21. Dopita (Selingr), 23. Korhoň (Procházka), 35. Mojžíš (Brabenec), 37. Erat (Dopita, Selingr). Rozhodčí: Jeřábek - Skopal, Rittich. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:2. Diváci: 3900.

Reklama