Hlavní obsah

Dominik Hašek: Žádné zásluhy mi na ledě nepomůžou

Návrat na českou scénu má hokejový brankář Dominik Hašek úspěšně za sebou. V zápase Tipsport Cupu dovedl „své“ Pardubice k výhře nad Vrchlabím, navíc si připsal čisté konto. „Byl to přípravnej zápas, nepřeceňuju to, rozdíl ve výkonnosti týmů tam byl. Pár zákroků jsem měl, i když v obraně jsme hráli téměř bezchybně,“ prohlásil Hašek.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Brankář Pardubic Dominik Hašek v akci

Článek

První soutěžní zápas po návratu na český led tedy máte za sebou. Co vám duel Tipsport Cupu s prvoligovým Vrchlabím (3:0) ukázal?

Byl to přípravnej zápas, nepřeceňuju to, rozdíl ve výkonnosti týmů tam byl. Pár zákroků jsem měl, i když v obraně jsme hráli téměř bezchybně. Člověk se postupně dostává do tempa, a to je důležitý.

Za vychytanou nulu vás určitě nemine příspěvek do týmové kasy.

Posledních pět minut si ze mě kluci už dělali legraci, že budu muset něco zacálovat. Každej něco prohodil, sranda musí bejt. Ale zaplatím až po první výplatě, zatím jsem tu nic nevydělal.

Zavzpomínal jste si před zápasem na váš poslední start na českém ledě?

Ne, ne. Nic jsem si nepřipomínal. Bral jsem to jako přípravu. Nebyl to sice zápas proti nejlepšímu mužstvu v republice, ale byl to příjemný pocit. Jet do Vrchlabí, kde jsem nikdy nehrál hokej, a vidět plnej stadión. To je pěkný. Větší napětí ale pro mě bude, až budu hrát první zápas v Pardubicích. Doma je doma. To bude pro mě výjimečná situace.

Cítíte na ledě, že na vás tým hodně spoléhá?

Věk není nejdůležitější, důležitá je výkonnost. Žádné zásluhy mi na ledě nepomůžou. Rozhodující je, co uděláte a jak pomůžete mužstvu.

Na co se před startem extraligy nejvíc zaměříte? Co chcete zlepšit?

Pořád si zvykám na větší kluziště. Je to daleko do rohů, za branku. Prostě to bude ještě trvat, než si to víc zažiju. Rozehrávku jsem prakticky vůbec netrénoval. Teď jsem to jen zastavoval a nechával puk obráncům.

Komunikace se spoluhráči na ledě už není problémem?

Zatím jsem v týmu chvíli. Kluky pomalu poznávám. Mrzí mě, že v Tipsport Cupu nejsou na dresech jmenovky... Ne, nesmějte se! Já ty kluky znal třeba jen z novin. Fakt se teprve poznáváme. Chvíli to trvá, takže je dobrý, že v Evropě je příprava na sezónu delší. Aby spoluhráči získali přehled, co můžou ode mě čekat.

Pořád mají před vámi někteří ostych?

To se zeptejte jich! Ale je to nezvyklý. Když já chytal za nároďák, tak některý kluci tahali kačera. Ale já to beru, že jsem součástí mužstva, a dobře se tady bavím.

Někteří ještě nebyli na světě...

(Pousměje se). Ale já to nepočítám, mně je to úplně jedno.

Reklama