Hlavní obsah

Přemožitele Čechů čeká perné čtvrtfinále Davis Cupu

PRAHA

S Maratem Safinem přijeli Rusové do horkého argentinského kotle k utkání čtvrtfinále Davis Cupu. Obhájci titulu vyřadili v 1. kole i bez Safina české tenisty těsně 3:2 a i tentokrát se musejí o výsledek strachovat. O postup do semifinále se dále od pátku do neděle střetnou doma Švédové s Austrálií, Francie se Švýcarskem a Španělsko s Chorvatskem.

Foto: Internet

V ruském týmu tentokrát nebude chybět Marat Safin.

Článek

Argentina připravila v Buenos Aires pomalou vyčerpávající antuku a chce zaskočit ruské kvarteto Safin, Michail Južnyj Jevgenij Kafelnikov a Nikolaj Davyděnko, který získal Rusům v Ostravě vítězný pátý bod, podobně jako v prvním kole Němce.

Domácí hodlají Rusům vrátit porážku z loňského semifinále v sestavě David Nalbandian, Gaston Gaudio, Mariano Zabaleta a Lucas Arnold. Ruský kapitán Šamil Tarpiščev sází na nevyzpytatelného Safina. "Pro Rusko vždy odevzdal vše, co umí. Neodepisoval bych ho, protože se mu nevydařil začátek roku," řekl Tarpiščev.

Repríza dávného finále

Napínavé utkání se čeká v Malmö, kde Švédové hostí Austrálii. Družstva proti sobě povedou bývalí slavní hráči Švéd Mats Wilander a Australan John Fitzgerald. Před dvaceti lety se na kurtu střetli ve finále Davis Cupu a šťastnější byli Australané, i když Wilander vyhrál obě dvouhry.

Švédové prohráli s Austrálií šest z osmi zápasů, ale Wilander je optimistou a šance na postup vidí vyrovnané. Přitom loňský vítěz Australian Open Thomas Johansson je zraněný stejně jako Andreas Vinciguerra. "Přesto jsme ostražití, Švédové se umí zakousnout a jít houževnatě za výhrou," uvedl Fitzgerald.

V týmu Švédska jsou Thomas Enqvist, Jonas Björkman, Magnus Norman a Joachim Johansson, který poutá pozornost spíše proto, že jeho přítelkyní je Jaslyn Hewittová, sestra světové i australské jedničky Lleytona Hewitta.

Hewitta v celku hostí doplňují Mark Philippoussis, Wayne Arthurs a deblista Todd Woodbridge. Ve čtyřhře se tak proti sobě postaví dva parťáci Woodbridge a Björkman, kteří předloni vyhráli Australian Open a minulý rok Wimbledon. "Bude to těžké, protože vím, jak přemýšlí a on zná mě," řekl Švéd.

Raději grandslam, říká Federer

Francouzi se musí obávat pouze švýcarské jedničky Rogera Federera. Čtvrtý hráč světa vyhlásil, že bude hrát naplno, ale raději získá Grand Slam než Davisův pohár. "Tenis je individuální sport a většinu roku hraji sám za sebe," vysvětlil Federer své priority. "Vyhrát Davis Cup je skvělé, ale v současné době to není můj cíl," dodal hráč.

Švýcaři se musí obejít bez zraněného Michela Kratochvila a tak se kapitán Marc Rosset nominoval do čtyřhry. "Ale moje forma je skoro nulová," přiznal dvaatřicetiletý olympijský vítěz, který víceméně ukončil aktivní kariéru.

Francouzský kapitán Guy Forget má k dispozici stejné hráče jako v prvním kole, i když na turnajích moc nezářili. "V tréninku se lepšili a věřím, že týmový daviscupový duch jim pomůže pozvednout úroveň hry," doufal Forget, který sází ve dvouhrách na Sebastiena Grosjeana a Nicolase Escudeho. Pro čtyřhru má osvědčenou dvojici Fabrice Santoro a Michael Llodra.

Chorvati bez zraněného Ivaniševiče

Čtvrtý semifinalista vzejde z utkání silného španělského kvarteta proti Chorvatsku. Ve Valencii je připravena antuka a skvělí specialisté Juan Carlos Ferrero, Carlos Moya, Albert Costa a Alex Corretja.

Naopak Chorvatsko se musí obejít bez Gorana Ivaniševiče, který si v Miami rozřízl nohu o mušli a odpočívá.

Program (časy jsou v SELČ)
VALENCIE (antuka): Španělsko - Chorvatsko
Pátek: 11:00, Ferrero - Ančič, Moya - Ljubičič,
Sobota: 13:45, Corretja, Costa - Ljubičič, Zovko,
Neděle: 11:45, Ferrero - Ljubičič, Moya - Ančič.
MALMÖ (hala): Švédsko - Austrálie
Pátek: 13:00, Björkman - Philippoussis, Enqvist - Hewitt,
Sobota: 14:00, Björkman, Enqvist - Woodbridge, Arthurs,
Neděle: 13:00, Björkman - Hewitt, Enqvist - Philippoussis.
TOULOUSE (hala): Francie - Švýcarsko
Pátek: 13:00, Grosjean - Bastl, Escudé - Federer,
Sobota: 15:00, Llodra, Santoro - Federer, Rosset,
Neděle: 13:00, Grosjean - Federer, Escudé - Bastl.

Reklama